Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 08.11.2018 - 13:10

Dacă în duminicile şi sărbătorile de peste an, pomenind amintirea marilor evenimente ale creştinătăţii sau numele sfinţilor săi, Biserica Ortodoxa îşi îndreaptă privirea spre lumea văzută, spre această zidire a lui Dumnezeu aflată în natură, în lume, azi, la prăznuirea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cu frică, dar şi cu îndrăzneală, ea priveşte spre lumea nevăzută, spre cetele cereşti şi îngereşti, care pururea văd faţa lui Dumnezeu (Mat. 18, 10).

Prin sărbătoarea de azi închinată „Soborului mai-marilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor puterilor cereşti, celor fără de trupuri”, Sfânta Biserică ne pune înainte două feluri de caractere şi atitudini: pe de o parte ea ne înfăţişează, în mod sumar, atitudinea şi figura lui Lucifer, iar pe altă parte, şi într-un mod mai amănunţit atitudinea şi chipurile sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Într-o parte avem mândria şi nerecunoştinţa, întrupate în persoana mai-marelui demonilor, în altă parte avem smerenia, credinţa, dragostea şi curajul, întruchipate în persoanele mai-marilor oştirii cereşti.

Pentru această atitudine, Sfântul Arhanghel Mihail este numit înger al legii şi al dreptăţii, înger al justiţiei şi al judecăţii. El primeşte rolul de apărător al oamenilor de cel viclean. El are sabia de foc ca să-i apere pe cei slabi şi să-i pedepsească pe cei nelegiuiţi.

Sfântul Gavriil este numit vestitor al darului lui Dumnezeu, zugrăvit la uşa diaconească din partea de miazăzi a Sfântului Altar, este mai aproape de inima, de nădejdea şi de mântuirea noastră.

Înger al harului lui Dumnezeu, al iertării şi al jertfei, el este acela care aduce Vestea cea Bună Fecioarei Maria, că prin ea se va întrupa Fiul lui Dumnezeu, când îi spune: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei” (Luca 1, 28).

La amândoi Sfinţii Arhangheli vedem o atitudine hotărâtă de iubire şi ascultare faţă de Dumnezeu şi de împotrivire faţă de cel rău. Atitudinea lor le e răsplătită de Dumnezeu printr-un har deosebit de bogat. Ei se bucură de încrederea Părintelui ceresc şi primesc importante misiuni în planul Împărăţiei lui Dumnezeu.

Fiecare creştin este sub paza şi sub îngrijirea unui înger (Matei 18, 10) şi aceştia văd pururea faţa lui Dumnezeu; dar să nu uităm că, în afară de acesta, lângă fiecare din noi mai stă şi un înger rău al păcatului, al nedreptăţii - aceasta o vedem după gândurile bune sau rele din sufletul şi din inima noastră.

La Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil vedem o atitudine hotărâtă de iubire şi ascultare faţă de Dumnezeu şi de împotrivire faţă de cel rău. Atitudinea lor le e răsplătită de Dumnezeu printr-un har deosebit de bogat. Românii au mare dragoste față de conducătorii oștilor cerești, mulți botezându-și copiii cu numele Arhanghelilor Mihail și Gavriil sau derivate ale acestora.

sursa – Doxologia.ro

Comentarii

loading...