23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiȘansă istorică pentru Republica Moldova și pentru România. Lidera Opoziției a câștigat...

Șansă istorică pentru Republica Moldova și pentru România. Lidera Opoziției a câștigat primul tur

Candidata Maia Sandu a câștigat oficial primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în urma scrutinului desfășurat la data de 1 noiembrie. Scorul a fost clar în favoarea candidatei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Ea a obținut 487 635 de voturi, adică 36,16 la sută din totalul celor exprimate. Pe următoarele două locuri s-au clasat actualul șef al statului, Igor Dodon (candidat independent susținut de Partidul Socialiștilor), cu 32,61 la sută din voturi, urmat de Renato Usatîi (“Partidul Nostru”) cu 16,90 la sută.

În urma acestor scoruri,  Maia Sandu şi Igor Dodon intră în turul al doilea, cei decisiv, al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programat la data de 15 noiembrie 2020.

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, funcția de șef al statului îi va reveni candidatului care obține cel mai mare număr de voturi în turul doi. În cazul, pur teoretic, în care Dodon și Sandu ar obține în turul al doilea același număr de voturi, va deveni președinte candidatul care a avut cele mai multe voturi în primul tur – adică Maia Sandu.

Trei dintre candidații care nu au reușit să treacă de primul tur – Andrei Năstase, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă – au anunțat, ieri, că în turul al doilea o vor susține pe Maia Sandu. În primul tur, voturile cumulate ale acestor trei candidați au depășit ușor 6 la sută. Ceea ce înseamnă că, în turul al doilea,  balanța va fi înclinată, în favoarea lui Igor Dodon sau a Maiei Sandu, de cei care l-au votat, în primul tur, pe Renato Usatîi.

Se pot face speculații despre eventuale fraude comise în primul tur, deși acestea nu au afectat, probabil, în mod decisiv, rezultatul. De exemplu, candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a obținut 1,2 la sută din voturi, adică 16145. Asta înseamnă mai puțin decât cele 17 253 de semnături care îi fuseseră validate pe listele cu care și-a însoțit candidatura.

 

„Avem două săptămâni în față pentru a face schimbarea. Pe 15 noiembrie vom și mai mulți și mai uniți. Să venim și mai mulți la vot, să im atenți și să fim vigilenți. Îi mulțumesc domnului Năstase și Platformei DA pentru susținerea anunțată, îi mulțumesc lui Octavian Țîcu pentru susținere, îi mulțumesc lui Dorin Chirtoacă pentru susținere și mesajele de unitate”

Maia Sandu,

Candidată la funcția de șef al statului

“Alegerile din Republica Moldova au avut întotdeauna o semnificaţie politică internă, dar şi una geopolitică. Există strategii care leagă spaţiul euroatlantic de cel eurasiatic privind Republica Moldova şi Belarus. Din această perspectivă, contextul actual politic şi social din regiune se poate transforma într-o oportunitate istorică”

Cristian Diaconescu,

Fost ministru de Externe al României

 

Ce șanse are Maia Sandu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?

Maia Sandu va obține cel puțin circa 42 la sută din voturile exprimate în turul al doilea, adică pe cele proprii plus pe cele promise de Andrei Năstase, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Ce șanse are Igor Dodon să fie reales președinte al Republicii Moldova?

Șansa actualului șef al statului, Igor Dodon, este să obțină cât mai multe voturi de la simpatizanții lui Renato Usatîi, cel care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur.

 

 

Din rândurile comunității internaționale, principala reacție față de rezultatului scrutinului din Republica Moldova este cea a Federației Ruse.

Cum nici actualul președinte, Igor Dodon, deși rusofil, nu a fost foarte respectat de către Vladimir Putin, nici reacția Moscovei față de rezultatul primului tur al alegerilor din Republica Moldova nu a fost foarte vizibilă. Dintre oficialii ruși, doar un ministru adjunct de Externe, Andrei Rudenko, s-a pronunțat, deocamdată, pe acest subiect.

“Suntem gata să lucrăm cu poporul Moldovei. Dacă poporul Republicii Moldova va alege preşedinte pe unul sau pe altul, noi vom lucra cu oricine”, a spus ministrul adjunct Rudenko, citat de agenția TASS.

Trebuie însă amintit că, acum două săptămâni, Rusia avea un avertisment foarte dur despre rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Astfel, Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) difuza un comunicat în care acuza Statele Unite că ar pregăti o „revoluție colorată”, adică pro-occidentală, la Chișinău, similară celei care s-a înregisteat în Belarus împotriva președintelui Lukașenko. Intențiile SUA ar urma să fie puse în practică dacă Igor Dodon ar câștiga alegerile prezidențiale din Republica Moldova, susținea serviciul secret al Rusiei.

“Departamentul de Stat al SUA a ordonat Ambasadei din Chișinău să organizeze proteste dacă Dodon va fi reales. ONG-urile și presa afiliată americanilor aruncă deja informații false pe piață despre falsificarea alegerilor”, susținea comunicatul serviciului secret al Rusiei.

Mesajul poate fi însă interpretat și în sens invers. Adică, dacă Igor Dodon va fi reales președinte ca urmare a unor alegeri suspecte, orice protest al populației din Basarabia va fi calificat, de Dodon și de Rusia, drept o manevră a Statelor Unite. Ca și în Belarus.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă