11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRusia: Ultimele orci captive au fost eliberate

Rusia: Ultimele orci captive au fost eliberate

Un total 75 de balene beluga rămân însă captive într-un centru din apropierea oraşului Nahodka, la 200 de kilometri de Vladivostok. Interdicţia de a captura animale marine de către Rusia pentru vânzarea către acvarii, în special din China, rămâne, de asemenea, o problemă în suspans.

Institutul rus de oceanografie a indicat marţi că ultimele două orci şi şase beluga au fost transportate cu vaporul şi camionul 1.800 de kilometri până la Marea Ohotsk, în Oceanul Pacific, unde au fost eliberate. Din luna iunie, zece orci şi 12 beluga au fost eliberate în acelaşi mod.

Organizaţia rusă Sakhakin Watch, care luptă pentru aceste eliberări, a salutat această “imensă victorie pentru mediu” câştigată în pofida “contractelor semnate cu cumpărătorii chinezi”.

Potrivit autorităţilor ruse, prioritatea a constituit-o eliberarea orcilor vara, deoarece acestea sunt mai puţin rezistente decât beluga, o specie arctică care se poate întoarce în ocean şi în perioadele mai reci.

În timp ce activiştii pentru mediu şi oamenii de ştiinţă au criticat primele eliberări, Greenpeace a recunoscut marţi că această a patra operaţiune a fost mai transparentă decât cele anterioare.

ONG-ul susţine însă că are informaţii potrivit cărora pescarii locali au solicitat deja licenţe pentru a captura belene beluga anul viitor.

“Dacă capturarea cetaceelor în nevoi educaţionale şi recreative nu este interzisă, situaţia s-ar putea repeta într-un an sau doi”, a avertizat Ovanes Targoulian, expert în cadrul Greenpeace.

Difuzarea în luna februarie a unor fotografii cu 11 orci şi 93 de beluga ţinute captive în bazine mici din vara anului 2018 a stârnit un val de proteste la nivel mondial.

O petiţie pe site-ul exchange.org dedicată eliberării acestor animale a adunat peste 1,5 milioane de semnături, inclusiv ale unor celebrităţi precum actorul american Leonardo DiCaprio.

Rusia este singura ţară din lume care permite capturarea şi vânzarea de orci şi beluga către acvarii – o practică controversată, făcută posibilă de lacune legale pe care autorităţile au promis că le vor remedia.

Cele mai citite

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Tinerii nu mai aleg armata. Perioada de înscriere a fost prelungită anul acesta cu două săptămâni în colegiile militare

Colegiile militare din țară duc lipsă de "viitor". Mai exact, se pare că majoritatea tinerilor nu-și mai doresc să îmbrace uniforma militară. În ultimii...
Ultima oră
Pe aceeași temă