Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

RSF: Hărţuirea online a jurnaliştilor este un fenomen mondial

Hărţuirea online a jurnaliştilor, întreprinsă de către indivizi sau orchestrată de către guverne autoritare, ''se propagă la scară mondială'' şi sunt vizate îndeosebi femeile, potrivit unui raport publicat joi de organizaţia pentru apărarea presei Reporteri fără Frontiere (RSF).

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.07.2018 - 14:55

''În 2018, a face presiune online asupra jurnaliştilor nu a fost niciodată atât de simplu'', a afirmat RSF în raportul său.

Organizaţia neguvernamentală a studiat timp de şase luni zeci de cazuri în 32 de ţări pentru a-şi întocmi raportul, intitulat ''Hărţuirea online a jurnaliştilor: când trolii lansează asaltul''.

''Hărţuirea online este un fenomen ce se propagă la scară mondială şi care constituie în prezent una dintre cele mai grave ameninţări împotriva libertăţii presei'', a declarat Christophe Deloire, secretar general al RSF.

RSF denunţă ''campaniile de ură orchestrate de către regimuri autoritare sau represive, cum este cazul în China, Rusia, India, Turcia, Vietnam, Iran, Algeria şi altele'', dar şi campaniile de hărţuire online ''lansate de către comunităţi de indivizi sau grupuri politice din aşa-zise ţări democratice''.

Ţintele preferate ale trolilor sunt ''jurnaliştii de investigaţii care întreprind anchete deranjante pentru regimurile autoritare sau grupări politice sau infracţionale'', potrivit RSF, care estimează de asemenea că ''jurnalistele sunt cel mai mult vizate de hărţuirea online''.

În concluziile sale, RSF se bazează pe un studiu al grupului de reflecţie britanic Demos, potrivit căruia jurnalismul este un domeniu în care femeile se confruntă cu mai multe insulte decât bărbaţii, deseori ''ameninţări cu caracter sexual şi degradant''.

Comentarii

loading...