Foto: MApN

Românii simulează o debarcare în teritoriul inamic

Militari din unitățile speciale ale României, Statelor Unite și Poloniei s-au antrenat împreună, în județul Buzău, la Baza de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 11.03.2020 - 12:43

Programul de instruire în comun a militarilor din Forțele pentru Operații Speciale ale României, Statelor Unite și Poloniei s-a desfășurat, la începutul lunii martie 2020, în Baza Forțelor Aeriene Române de la Boboc (județul Buzău).

“Militari din Forţele pentru Operaţii Speciale din cadrul Detaşamentului de Căutare Salvare prin Luptă al Forţelor Aeriene s-au antrenat în comun cu militari din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale americane şi poloneze, în Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic, de la Boboc”, a anunțat un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Potrivit acestei surse, militarii participanți au exersat tehnici, tactici și proceduri folosite în operaţii de recuperare a personalului (Personnel Recovery), recunoaştere, marcare, organizare şi control al zonelor de aterizare decolare / paraşutare (Controlling Landing Zones) și integrarea și conducerea focului aero-terestru (Integrating Fires).

Aceste tipuri de exerciții multinaționale, la care Forțele Aeriene Române participă alături de structuri similare ale Statelor Unite ale Americii și ale celorlalte țări membre sau partenere ale NATO, sunt menite să asigure coeziunea și îmbunătățesc gradul de interoperabilitate între membrii acestor forțe.

La Baza Aeriană Boboc se desfășoară, în mod obișnuit, pregătirea militarilor profesioniști care vor lucra în Forțele Aeriene Române – fie ca personal navigant, fie în cadrul apărării antiaeriene sau al poliției militare. Tot aici are loc și specializarea, timp de 20 de luni, ca piloți de elicoptere, a unor militari din Forțele Navale Române care vor fi încadrați pe elicopterele Puma Naval.

În unitatea de la Boboc au loc și exerciții de parașutare, atât ale militarilor români, cât și ale luptătorilor străini care participă la exerciții multinaționale în România.

De exemplu, la mijlocul anului trecut, 8000 de militari din România și din alte cinci țări au participat, în Baza Aeriană de la Boboc, la exercițiul Saber Guardian 2019. Exercițiul a fost organizat de conducerea Forțelor Terestre ale Statelor Unite (US Army) din Europa și de conducerea Forțelor Terestre ale României. Conducerea NATO a dorit să verifice, în acel moment, capacitatea Alianței de a-și mobiliza și de a-și transporta trupele, în timp cât mai scurt, “oriunde în Europa”, anunțau responsabilii militari. În total, pe teritoriul României s-au instruit, la acel moment, 13.500 de militari aliați.

În cadrul exercițiului Saber Guardian s-a produs și un accident: un militar american de 29 de ani a suferit un traumatism cranio – cerebral în timpul unui salt cu parașuta și a fost trimis la spital.

Aceste tipuri de exerciții au crescut în intensitate, după anul 2014, când Rusia a atacat Ucraina și a ocupat ilegal peninsula Crimeea, ocupație care, de altfel, continuă și în acest moment. Misiunile pentru care se pregătesc militarii trimiși la Boboc sunt de regulă de tip ofensiv. De exemplu, acțiunile de recunoaştere și marcare a zonelor de parașutare și aterizare, cum sunt cele din ultima săptămână, pot fi destinate să pregătească o debarcare a forțelor terestre în teritoriul inamic sau în cel “vremelnic ocupat” de inamic (cum ar fi de exemplu cel al peninsulei Crimeea). După cum se știe, Ucraina este stat partener al NATO, iar militarii ei participă, periodic, la exerciții ale Alianței Atlantice, organizate în Marea Neagră sau în zona adiacentă acesteia.

Comentarii