13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânii care au cucerit Aconcagua

Românii care au cucerit Aconcagua

 

„Suntem pe vârful Aconcagua, cel mai înalt vârf al Americii de Nord, al emisferei sudice, al Argentinei. A fost crunt, crunt. Gândiți-vă că suntem la 7.000 de metri, fără oxigen. În momentul ăsta suntem oamenii la cea mai mare altitudine pământeană, deoarece suntem pe cel mai înalt vârf care poate fi escaladat, din afara lanțului himalaian. Suntem atât de mândri! A fost un efort supraomenesc, dincolo de orice imaginație! Nu știu un lucru mai dificil și mai greu pe care să-l fi făcut vreodată.“

 

De la plus 48 de grade Celsius la minus 35

Cuvintele de mai sus au fost rostite de Nicu Rotaru și Mihai Nenciu, doi constănțeni care au reușit să cucerească, recent, vârful Aconcagua, de 6.962 de metri. „Se resimte ca un vârf de peste 8.000 de metri, din cauza poziționării geografice“, spune Mihai Nenciu.

Este, de fapt, vârful de 7.000 de metri aflat la cea mai mare distanță față de Ecuator. Diferența de temperatură dintre orașul de la bază, Mendoza, și vârf este de circa 80 de grade Celsius. Cei doi au petrecut o zi aici înainte de ascensiunea lor de două săptămâni, un oraș cu vinuri bune, cu carne de vită fragedă, total diferită de ceea ce mâncăm noi aici, dar și cu tango pe stradă, cupluri de animatori care încercau să atragă turiști, dar care făceau și deliciul turiștilor. A fost foarte cald, 48 de grade Celsius în Rio de Janeiro, la plecare în expediție. „Trecerea a fost extrem de bruscă la minus 35 de grade pe vârf“, a mai spus Mihai Nenciu.

 

I-au ajutat măgarii

Începutul expediției a beneficiat de ajutorul măgarilor. Aceștia cară, până la tabăra de bază, de la 4.300 de metri, o parte din echipamentul alpiniștilor care au îndrăzneala de a cuceri Aconcagua. Nu sunt puțini, în această perioadă, circa o sută de oameni încearcă, zilnic, să ajungă pe vârf. Spunem „îndrăzneală“ pentru că nu e ușor. Oficial, rata de reușită este undeva la peste 30%, dar, neoficial, doctorii de la una din bazele intermediare spun că ar fi de circa 8%. Cei doi au văzut oameni bine pregătiți care au cedat pe parcurs, din cauza altitudinii, unii au trebuit să fie luați cu elicopterul. Evident, temerarii nu trebuie descurajați.

 

Să dormi cu capul lângă un Boieng

Ziua poți să faci insolație, iar noaptea hipotermie, aceasta este particularitatea muntelui. Vântul bate foarte tare. Atât de tare, spun cei doi, încât și se pare că dormi cu capul lângă motorul în funcțiune al unui avion Boeing. Ba mai mult, bate atât de tare încât ridică puțin cortul, oricât de bine ar fi ancorat. Cei doi au pus și pietre în cort. Totuși, au dormit cu un cuțit lângă ei, ca o măsură de precauție: dacă vântul rupe cortul, pânza te poate înfășura rapid, iar cuțitul te ajută să scapi. Dacă nu bătea vântul, dimineață trebuia să scoată un strat gros de gheață din interiorul cortului.

 

Au băut opt litri de zăpadă

Alpiniștii nu-și cară apă pe munte, beau zăpadă pe care o topesc. Zăpada nu are însă aceleași elemente nutritive ca apa, o bei și o elimini foarte repede. Și de băut beau mult, circa 6-8 litri pe zi. Asta înseamnă că te duci la toaletă cam de 20 de ori în 24 de zile, deci somnul de noapte este „sinusoidal“, spun cei doi. Mai e ceva. Regulile pe munte sunt foarte stricte, iar dejecțiile fiziologice solide trebuie adunate într-o pungă și duse la bază. Se împăturesc într-o pungă și se cară în rucsac. Deși lucrurile acestea sunt cunoscute, niciodată nu poți fi pregătit pentru realitate.

 

Vârful nu este o glorie

Nicu Rotaru spune că toată lumea îl întreabă cum este pe vârf. Nu e o glorie, spune el. „Glorie e mult spus. Satisfacție personală. Vârful este un moment de respiro, doar o etapă, o etapă mică, neînsemnată, din punctul meu de vedere, ca amintire. Amintirile cele mai profunde sunt cele din drumul până acolo, efortul cu care ajungi până acolo. Vârf este momentul unde îți faci câteva fotografii, scoți drapelul. Vârful este o încununare a efortului, o emoție unică, dar satisfacția personală o simți când te-ai întors de acolo, când te uiți pe poze.“, spune acesta.

 

„Suntem niște căznitori“

Mihai Nenciu și Nicu Rotaru nu sunt alpiniști pur sânge și recunosc acest lucru. Sunt, așa cum le place lor să spună, niște „căznitori“. Contează motivația, dar și înzestrarea genetică. Aconcagua nu este un vârf tehnic. Suntem niște căznitori, ne căznim să ajungem acolo, dar cu atât mai mare este recompensa și satisfacția sufletească, pentru că este singura recompensă. Practicăm un sport în care nu există diplome, campionate mondiale. Încercăm să dăm însă un imbold altora“, spune Mihai Nenciu.   

 

PROIECT

Cei doi și-au propus să cucerească toate cele mai înalte șapte vârfuri de pe cele  șapte continente
ale Terrei. Aconcagua a fost al treilea, după Elbrus și Kilimanjaro. Cei doi alpiniști constănțeni curajoși și-au testat limitele iar în toamnă provocarea lor va fi Puncak Jaya, 4.832 de metri, cel mai înalt vârf din Oceania și Indonezia, situat în insula Papua Noua Guinee. Cel mai mic din cele șapte, dar cel mai tehnic. Planul este să îl escaladeze în toamna acestui an.

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă