10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânii au rachete americane. A început instruirea pe simulator

Românii au rachete americane. A început instruirea pe simulator

Militari români din cadrul Forțelor Aeriene au început instruirea pe simulator pentru a fi gata să utilizeze noile sisteme de rachete Patriot, pe care România le-a cumpărat din Statele Unite.

Astfel, “la sediul Regimentului 74 Patriot din garnizoana Mihai Bravu a început pregătirea operatorilor pe echipamente de instruire prin simulare RT-3 (Reconfigurable Table Top Trainer), intrate recent în dotarea unității”, anunță un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Această instruire este organizată “în pregătirea intrării în serviciul Forțelor Aeriene Române a sistemului de rachete sol-aer cu bataie mare Patriot”.

Primul sistem Patriot dintre cele șapte achiziționate de Armata Română (patru pentru Forțele Aeriene și trei pentru Forțele Terestre) va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române în a doua parte a anului 2020, iar următoarele trei sisteme Patriot urmează a fi livrate României până la sfârșitul anului 2022.

Până în această lună, peste 50 de militari din Forțele Aeriene Române au absolvit o serie de cursuri de operare și mentenanță pentru sistemul Patriot, organizate în cadrul United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excelence din Fort Sill (statul Oklahoma).

MApN precizează că România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme Patriot aflate în serviciu şi testate în luptă, “capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale”. Sistemul Patriot a fost testat și perfecţionat în luptă de-a lungul a cei peste 20 de ani de când se află în serviciu operaţional, 17 țări din întreaga lume deținând mai mult de 220 de astfel de sisteme.

Cumpărarea de către România a sistemelor de rachete Patriot a devenit posibilă după ce statul român a decis să aloce două procente din PIB pentru Apărare, conform solicitării pe care Statele Unite au adresat-o tuturor țărilor membre NATO. În plus, din acest buget repartizat Apărării, “o parte semnificativă, peste recomandarea NATO de 20 la sută din bugetul total, este repartizată achizițiilor de echipamente majore”. Această situație a fost prezentată, acum câteva zile, de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, la reuniunea bilaterală România-NATO pentru analiza capabilităților de apărare pentru perioada 2019 / 2020.

Va fi protejat Bucureștiul

Garnizoana Mihai Bravu este situată în județul Giurgiu, la circa 40 de kilometri sud de București. Instalarea, aici, a noilor sisteme Patriot va asigura protecția Capitalei împotriva unor aeronave inamice, în condițiile în care, până acum, apărarea antiaeriană a României avea în dotare foarte multe echipamente uzate fizic și moral. Printre ele se numărau chiar și sisteme de rachete sol – aer fabricate de fosta URSS și livrate Armatei Române în perioada Tratatului de la Varșovia, când țările din NATO erau considerate inamice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă