7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia va plăti 100 de milioane de euro pentru baza de la...

România va plăti 100 de milioane de euro pentru baza de la Sibiu

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a făcut publice unele detalii privind modernizarea cazărmii 562 din județul Sibiu, modernizare care este necesară întrucât această bază militară a fost desemnată să  găzduiască sediul Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud Est al NATO.

La nivelul MApN există un contract care are ca scop “Realizare infrastructură statică a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud Est în cazarma 562”.

Acest contract este clasificat de MApN sub forma “SECRET DE SERVICIU”. În ciuda acestei clasificări, MApN a prezentat public anumite detalii legate de acest contract, inclusiv unele aspecte financiare.

“Valoarea estimată a tuturor serviciilor și lucrărilor care formează obiectul investiţiei este de 461.998.759 lei fără TVA lei fără TVA. Valoarea estimată defalcată pe faze este următoarea: • Faza 1 total valoare 217.870.879 lei fără TVA compusă din: – 17.156.649 lei fără TVA– valoarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică; – 200.714.230 lei fără TVA–valoarea lucrărilor de execuție pentru obiectele 02, 03, 04, 11, 12, 13, 17, 18 și 20. Valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute pentru faza I este de 21.818.255,44 lei fără TVA. • pentru următoarele faze, valoarea estimată este de 222.309.624,56 lei fără TVA. Autoritatea contractantă va opta pentru achiziţia ulterioară de lucrări de construcţii similare în condiţiile art. 102 lit. l) din OUG 114/2011 până la valoarea de 461.998.759 lei fără TVA”, menționează un anunț postat de MApN pe site-ul de licitații publice SEAP.

Dacă se ține cont de cursul leu / euro al BNR, valabil la data de 12 august 2020 (4,83 lei / euro), suma totală de aproape 462 de milioane de lei (fără TVA) care va fi plătită de partea română echivalează cu aproape 100 de milioane de euro.

Toată finanțarea se face din fonduri bugetare, iar durata totală de execuție a lucrărilor este de 62 de luni. Data limită de depunere a ofertelor, de către firmele interesate să realizeze acest contract, este 12 octombrie 2020.

 

„Inițiativa României a fost apreciată la nivelul NATO și acceptată de aliați, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

“Comandamentul dă coerenţă conceptelor Alianţei în Regiunea Mării Negre, permite instruirea multinaţională, întărirea capacităţii de a ne pregăti într-un mediu multinaţional, de a activa inclusiv a în cazul unor crize neclasice. În această criză pandemică, vreau să vă asigur că acest Comandament este pregătit pentru un asemenea efort”

Iulian Berdilă,

Comandantul Forțelor Terestre Române

 

Cine plătește suma de aproape 100 de milioane de euro pentru amenajarea bazei de la Sibiu?

Banii vor veni din bugetul de stat al României, fiind exclusă orice implicare a fondurilor europene.

Ce contribuție financiară va avea NATO?

Fiind vorba de un comandament al Alianței Atlantice, se poate presupune că NATO va contracta și va plăti direct anumite lucrări, care nu vor mai fi suportate de partea română.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă