16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia va face plângere contra Austriei la Curtea de Justiție a UE

România va face plângere contra Austriei la Curtea de Justiție a UE

Pentru a rezolva această situație, Guvernul României ia în calcul ideea de a se adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a precizat ministrul Meleșcanu, duminică seară, la un post de televiziune.

„Pentru unii (copii – n.n.) chiar s-au mărit alocaţiile, pentru cei din Suedia, iar pentru alţii s-au redus în funcţie de veniturile din ţara respectivă. Este un caz clar de discriminare, pentru că românii care locuiesc în Austria plătesc impozite şi taxe ca orice alt cetăţean. Ei contribuie la bugetul statului respectiv. Luăm în considerare posibilitate să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie pe această temă”, a afirmat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

MAE consideră că legea privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai muncitorilor din Austria, intrată în vigoare la începutul anului 2019, este o decizie care contravine legislaţiei UE şi creează o situaţie discriminatorie.

Aceste luări de poziție intervin după ce Parlamentul de la Viena a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate de autorităţile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor şi al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia şi Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocaţie sau deducere fiscală) şi trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătăţite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferenţa dintre nivelul preţurilor dintre cele două ţări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Tot referitor la situaţia alocațiilor din Austria, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a transmis, sâmbătă, că indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi ai muncitorilor din Austria nu respectă principiul egalităţii şi nediscriminării. Ministrul Natalia Intotero a anunțat că va fi discutată situaţia din Austria la reuniunile din cadrul Preşedinţiei Consiliului UE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...
Ultima oră
Pe aceeași temă