Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

România trimite sistemul antiarian Gepard în prima misiune internațională

Un sistem antiaerian Gepard din dotarea Forţelor Terestre Române este trimis, pentru prima dată, la o misiune internațională a Armatei Române.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 26.10.2020 - 16:41

Un sistem antiaerian Gepard din dotarea Forţelor Terestre Române este trimis la misiunea NATO din Polonia, a anunțat, luni, Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Potrivit acestei surse, un detaşament de 102 militari din Batalionul 3 Apărare Antiaeriană "Potaissa" din Turda începe o misiune de şase luni în Polonia, în cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat în Baza militară Bemowo Piskie.

Odată cu preluarea misiunii, Batalionul 3 Apărare Antiaeriană "Potaissa" dislocă pentru prima dată în afara teritoriului naţional sistemul antiaerian Gepard din dotare, misiunile din rotaţiile precedente fiind îndeplinite, pentru trei ani şi jumătate, cu un complex antiaerian Oerlikon. Acesta va fi readus în ţară de detaşamentul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană "General Gheorghe Pârvulescu" din Craiova, aflat la final de misiune în Polonia.

Dislocarea artileriştilor antiaerieni din Turda reprezintă cea de-a VIII-a rotaţie a contribuţiei României la prezenţa aliată înaintată (enhanced Forward Presence - eFP) a Alianţei Nord-Atlantice în Polonia.

Armata României participă din anul 2017 cu un detaşament de apărare antiaeriană la misiunea de consolidare a prezenţei înaintate întărite în nord-estul Alianţei, în cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia condus de Statele Unite, conform deciziei asumate de România după Summitul NATO de la Varşovia.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată şi timp foarte scurt de reacţie, având ca misiune angajarea luptei atât împotriva ţintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cu o viteză de până la 475 m/s, cât şi a ţintelor terestre. Sistemul Gepard este dotat cu două tunuri Oerlikon de calibrul 35 mm, dispune de radar de cercetare şi însoţire şi nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers, cu sau fără opriri.

Viteza de deplasare este de 60 km/h iar autonomia depășește 500 de kilometri.

Comentarii