Foto: Inquam Photos

România refuză vaccinul rusesc, Republica Moldova ia exemplu de la Germania și cere Sputnik V

Germania și Franța negociază cu Moscova pentru a primi vaccin rusesc, iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a trimis lui Vladimir Putin o cerere oficială în acest sens.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 01.04.2021 - 09:19

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a adresat președintelui Rusiei, Vladimir Putin, o cerere ca Rusia să livreze Republicii Moldova vaccin anti – Covid.

Cererea a fost transmisă în cadrul unei întrevederi pe care Maia Sandu a avut-o cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov. Scopul întâlnirii a fost să se discute situația sanitară din cele două țări și, mai precis, despre facilitarea accesului vaccinului Sputnik V în Republica Moldova, anunță presa de la Chișinău și de la Moscova.

Separat, presa occidentală relatează că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și Emmanuel Macron, președintele Franței, au discutat prin videoconferință, tot despre vaccinuri, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Rusia ar fi elaborat trei vaccinuri anti – Covid, cel mai cunoscut fiind Sputnik V.

Conform înțelegerii dintre președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu, Guvernul României a trimis deja la Chișinău, ca donație, vaccin anti – Covid produs de AstraZeneca, dar cantitatea oferită a fost mult sub necesarul Republicii Moldova, care este una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie.

“Am accentuat că ne dorim să obținem ajutor din partea Federației Ruse pentru acces mai rapid la vaccinul Sputnik V, pentru necesitatea de a accelera procesul de vaccinare”

Maia Sandu,

Președintele Republicii Moldova

 

Uniunea Europeană afirmă că deține suficiente doze anti – Covid, din cele patru tipuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care este o instituție a UE. Niciunul dintre aceste patru nu este produs în Rusia. Președintele Iohannis a anunțat că România va utiliza doar vaccinuri aprobate de UE.

“Noi folosim vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. Vom reuși să vaccinăm sute de mii de oameni. Nu se ia în calcul să importăm nimic ce nu este recomandat de Agenția Europeană a Medicamentului”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Klaus Iohannis a anunțat că România, ca stat membru al UE, exclude ideea de a cumpăra vaccinuri care nu sunt „recomandate” de Agenția Europeană a Medicamentului.

Politica oficială a Uniunii Europene, anunțată de la Bruxelles, este că UE folosește doar vaccinuri aprobate de EMA și că are la dispoziție, acum și pe viitor, doze suficiente de vaccin, din cele patru tipuri deja omologate (inclusiv produsul AstraZeneva, acum redenumit Vaxzevria).

Totuși, spre deosebire de România, alte țări membre UE fac eforturi să-și sporească dozele de vaccin primite de la UE cu alte vaccinuri, cumpărate din Rusia sau din China. Ungaria a fost printre primele țări care a apelat la acest procedeu. Cel mai recent, Angela Merkel și Emmanuel Macron au discutat direct cu Vladimir Putin, prin videoconferință, despre posibilitatea ca Germania sau Franța să primească vaccin anti – Covid produs în Rusia, fiind luat în discuție produsul Sputnik V. Potrivit site-ului Deutsche Welle,  anunțul despre discuția celor trei lideri europeni a venit de la purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Steffen Seibert. Potrivit acestei surse, “o posibilă utilizare a vaccinului rusesc depinde de evaluarea acestuia de către autoritatea europeană pentru medicamente EMA”. Agenția EMA analizează vaccinul rusesc "după aceleași norme" folosite și în procesele de aprobare a celorlalte vaccinuri anti – Covid, deja aprobate pentru a fi folosite în interiorul UE. Pe de altă parte, Rusia a anunțat că discuțiile dintre Putin, Merkel și Macron au vizat proceduri "ale unor posibile livrări și eventuala producere în comun a acestui vaccin în țările Uniunii Europene".

În acest cadru, experți ai EMA vor sosi în Rusia ca să verifice producerea și depozitarea vaccinului Sputnik. Firma R-Pharm din Rusia ar putea produce vaccin în Germania.

Comentarii