8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia poate produce vaccin anti – Covid abia în trei ani

România poate produce vaccin anti – Covid abia în trei ani

Institutul “Cantacuzino” din București, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale, are capacități pentru a produce vaccin antigripal, dar aceste capacități nu sunt adecvate pentru a furniza și vaccin anti – Covid. Această declarație aparține generalului Florin Oancea, comandantul Institutului “Cantacuzino”.

Generalul Oancea vine astfel să tempereze optimismul transmis, acum câteva zile, de premierul Florin Cîțu, care declara, în fața jurnaliștilor români, că țara noastră nu va fi obligată să cumpere vaccin anti – Covid nici din Rusia, nici din China, pentru că are capacitatea să producă un asemenea vaccin la Institutul „Cantacuzino”. Premierul promitea că se va “încerca” producerea de vaccin anti – Covid la “Cantacuzino” și că a trimis o scrisoare în acest sens către Comisia Europeană.

Într-un interviu pentru postul de radio Digi FM, generalul Oancea a precizat că “este o hazardare să spunem, în momentul ăsta, când se va întâmpla producția de vaccinuri anti – Covid în România” și că declarația premierului Cîțu a reprezentat doar “afirmarea disponibilității României” de a se implica în acest efort european.

 

“Cum a spus-o domnul prim-ministru, a fost afirmarea disponibilității României de a participa la acest efort european. În momentul acesta, Institutul poate participa cu personal”

Florin Oancea,

Comandantul Institutului “Cantacuzino”

Generalul Oancea a explicat că specialiștii din cadrul Institutului “Cantacuzino” au experiență pentru că au fost deja implicați în producția de vaccinuri, dar că, din punct de vedere tehnic, aici a fost vorba până acum doar de vaccin antigripal: “E o discuție prematură, nu știm ce se va concretiza”.

 

“Programările noi din luna februarie vor fi deschise doar pentru categoriile la risc: persoanele peste 65 de ani, cei cu afecțiuni cronice și persoanele cu grad de handicap, imobilizate, imunodeprimate, însoțitorii lor”

Vlad Voiculescu,

Ministrul Sănătății

Pe de altă parte, ministrul Sănătății recunoaște că el nu poate conta decât pe vaccinul primit de la Uniunea Europeană, nicidecum pe cel de care vorbește premierul.

Punctul de vedere “tehnic” al directorului de la Institutul “Cantacuzino” a fost completat, acum două zile, de Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România. Acesta a explicat, la postul Digi24, că fabricarea de medicamente și de vaccinuri reprezintă un proces complex. Efectiv, sunt necesare șapte – opt faze de producție pentru un medicament și de două ori mai multe faze pentru vaccinuri.

“Durata de fabricație a unui vaccin sau medicament este între 3 și 36 de luni, sunt foarte multe etape de control al calității, ca produsul să fie compatibil cu specificațiile. Nu e problema de aprobări, se vor da prin autoritățile europene pentru că se caută soluții pentru producția de vaccinuri. Este vorba mai mult de  infrastructură”, a explicat Dragoș Damian.

“De când a început pandemia, am discutat cu toți premierii și miniștrii Sănătății, i-am rugat să găsească soluții pentru a găsi resurse pentru o fabrică de vaccinuri în România. Dacă vorbim de transfer de tehnologie cu multe etape de fabricație pentru care să avem licență primită de la producător vorbim de un orizont de 3 – 5 ani. În plus, procesul de fabricație este complex, necesită foarte multe etape de control al calității în proces și de când se primește comanda durează și un an până când vaccinul este fabricat”, argumentează Dragoș Damian.

Discuțiile privind crearea de capacități interne de producție de vaccinuri intervin după ce compania americană Pfizer a redus cantitățile de vaccin livrate spre statele din UE, afectând astfel graficul de vaccinare care fusese discutat inițial.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă