7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia poate fi atacată la Marea Neagră

România poate fi atacată la Marea Neagră

Viceamiralul Mîrșu a atras atenția cu privire la “implicațiile negative ale neînceperii programelor de achiziții majore pentru Forțele Navale”, programe care urmau să asigure “înzestrarea cu corvete multifuncționale, modernizarea fregatelor tip T-22R și înzestrarea cu sisteme de instalații mobile de lansare rachete navale”, a subliniat viceamiralul Mîrșu.

Acest avertisment a fost transmis în ședința de autoevaluare a Forțelor Navale Române pentru anul 2019, ședință desfășurată la data de 21 ianuarie 2020.
“Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române a prezentat șefului Statului Major al Apărării și șefilor de structuri centrale din Ministerul Apărării Naționale modul de îndeplinire a obiectivelor Forțelor Navale în anul 2019, precum și proiecția activităților pentru anul 2020. În analiza sa, viceamiralul Mîrșu a trecut în revistă țintele de capabilități atribuite Forțelor Navale Române și modalitatea de implementare a acestora, conform programului NATO Capabilty Targets. A menționat, de asemenea, că realizarea dotării unor platforme navale cu sisteme militare automate de identificare a țintelor navale și modernizarea sistemului integrat de comunicații la puitorul de mine și plase PM-274 și la fregatele T-22 reprezintă obiective importante în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate față de NATO”, precizează comunicatul MApN.

Pe ce se duc banii Armatei

Programele de înzestrare a Armatei sunt întârziate în ciuda faptului că România alocă, pentru domeniul Apărării, un procent de 2 la sută din PIB.
“Bugetul alocat în anul 2019 Forțelor Navale Române a permis desfășurarea activităților planificate și asigurarea integrală a drepturilor personalului și a contribuțiilor la bugetul de stat și la asigurările sociale. Au fost prevăzute, de asemenea, fonduri pentru susținerea programelor de înzestrare, de modernizare, de reparații și de întreținere a navelor și a tehnicii din dotare, prin care s-au derulat reparații capitale și modernizări la 13 nave, trei elicoptere navale și la diferite sisteme tehnice terestre și de comunicații, precum și investiții și reparații curente în numeroase infrastructuri ale Forțelor Navale”, precizează comunicatul MApN. Se observă lipsa oricărei referiri la achiziția de corvete multifuncționale, achiziție despre care chiar șeful SMFN, viceamiralul Mîrșu, anunța că este pe agenda conducerii MApN încă de acum cinci ani.
O altă precizare interesantă, în urma ședinței de autoevaluare a Forțelor Navale, este cea legată de reparațiile și modernizările efectuate la cele trei elicoptere navale ale României. Cele trei elicoptere, model Puma Naval, au fost realizate prin modificarea (adaptarea) unor elicoptere IAR 330 Puma deja existente, care nu sunt specializate pe domeniul naval. În condițiile în care MApN își pune problema unei achiziții de elicoptere militare noi – fie de atac, fie multirol, această achiziție ar trebui să aibă în vedere și elicoptere specializate pentru Forțele Navale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă