4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia nu poate apela încă la rezerva UE de criză în cazul...

România nu poate apela încă la rezerva UE de criză în cazul pestei porcine

„Deşi înţeleg situaţia dificilă a crescătorilor de porcine din zonele afectate direct de boală, este imperios ca, întâi de toate, România să ia toate măsurile necesare pentru a ţine epidemia sub control, cu precădere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislaţia privind sănătatea animalelor, în special în Directiva Consiliului 2002/60/EC. În plus, răspunsul României la situaţia epidemiologică în legătură cu Pesta Porcină Africană ar trebui să fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcină Africană. Măsurile implementate de România pentru monitorizarea şi eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja susţinute financiar de UE încă din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanţarea de urgenţă, în baza dispoziţiilor Regulamentului 652/2014”, a scris comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, într-o scrisoare transmisă pe 14 august europarlamentarului român Laurenţiu Rebega.

Phil Hogan a adăugat, potrivit sursei citate, că România are posibilitatea de a apela, mai întâi, la propriile ajutoare de stat.

„În timp ce este de o importanţă deosebită ca cerinţele de monitorizare şi biosecuritate să fie respectate şi răspândirea bolii limitată, autorităţile române trebuie, de asemenea, să reflecteze la posibilităţile de finanţare din cadrul programului pentru dezvoltare rurală pentru a dezvolta măsuri sustenabile, de lungă durată pentru îmbunătăţirea biosecurităţii în exploataţiile de porcine din România. În acelaşi timp, doresc să amintesc posibilitatea pe care autorităţile ţării dumneavoastră o au de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea şi eradicarea Pestei Porcine Africane”, se mai arată în scrisoarea oficialului european.

Potrivit lui Hogan, regulamentele europene oferă posibilitatea unor măsuri „de natură excepţională şi temporară”, iar schema de ajutor de criză pentru fermierii români reprezintă o „măsură de ultim resort” care nu se poate activa în momentul de faţă.

„Sunt complet familiarizat cu faptul că restricţiile veterinare au efecte economice asupra crescătorilor de porci din zonele în cauză. Articolul 220 al Regulamentului UE Nr. 1308/2013 care stabileşte organizarea comună a pieţelor produselor agricole, oferă posibilitatea de a adopta măsuri pentru susţinerea pieţei care sunt de natură excepţională şi temporară. Acest tip de măsură de susţinere a pieţei poate fi acordat doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a completa măsuri veterinare ţintite. Aceste măsuri nu sunt, sub nici o formă, menite să ofere ajutor financiar continuu în zonele restricţionate. În ultimul rând, daţi-mi voie să vă atrag atenţia asupra pericolului legat de stimularea economică a creşterii de porcine în zone în care riscurile de Pestă Porcină Africană devin endemice. În încheiere, în scrisoarea dumneavoastră din data de 17 iulie menţionaţi că vă aşteptaţi ca fermierii români afectaţi de Pesta Porcină Africană să poată folosi rezerva de criză. Doresc să vă amintesc că această rezervă este formată din plăţi directe. Statele Membre decid asupra activării sale la nivelul Consiliului ca măsură de ultim resort, în circumstanţe specifice, când anumite măsuri de ajutare a pieţei care au legătură cu sectorul agricol nu pot fi finanţate din bugetele disponibile existente. Nu se poate aplica în cazul de faţă, aşa cum este menţionat în scrisorile trimise de dumneavoastră”, a transmis comisarul Phil Hogan.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă