Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă (MApN)

România își suplimentează trupele din Afganistan. Militarii de la Bistrița au învățat limba pashtu

În anul 2019, detașamentul militar românesc din Afganistan va fi majorat până la nivelul de 780 de oameni.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 24.08.2018 - 17:10

Armata Română va trimite, în anul 2019, 780 de militari în cadrul misiunii Resolute Support din Afganistan, a anunțat, ieri, Ministerul Apărării Naționale. În anul 2018, România are în această misiune 700 de oameni.

Decizia de majorare a contingentului românesc din Afganistan a fost analizată, acum două zile, în cadrul întâlnirii secretarului de stat pentru politica de apărare, Mircea Duşa (fost ministru al Apărării), cu ambasadorul Italiei la Bucureşti, Marco Giungi.

Unii dintre militarii români din Afganistan vor acționa, în anul 2019, sub comandă italiană, în cadrul Comandamentului de instruire, asistenţă şi consiliere Vest (TAAC W), condus de Italia. Comandamentul are sediul în orașul Herat, în apropierea graniței dintre Afganistan și Iran.

Misiunea Resolute Support, coordonată de NATO, numără în prezent peste 16.000 de militari proveniți din 39 de țări. Cele mai numeroase contingente le au Statele Unite (8.475 de oameni), Germania (1.300) și Italia (895).

În acest moment, cei mai mulți dintre militarii români din Afganistan fac parte din Batalionul de Protecția Forței, cu baza la Kandahar. Principala sarcină a militarilor români este de a consilia forțele de securitate afgane. Dar, dintre membrii batalionului românesc, cele mai complicate misiuni le au militarii din compania Praetorians, supranumiți Guardian Angels (Îngerii Păzitori), care trebuie să prevină atacurile de tipul “Green on Blue” – care ar putea fi executate asupra personalului NATO chiar de către soldații afgani pe care îi antrenează.

Cel mai recent incident în care au fost implicați militarii români din Afganistan s-a produs în luna aprilie, când opt oameni din Batalionul 30 au fost răniți de explozia unei mașini–capcană. Anterior, în septembrie 2017, trei militari români au fost răniți, iar dintre aceștia unul a decedat. În total, în ultimii ani, 25 de militari români au murit în Afganistan.

Asigurarea de deces, pe care o încasează familia unui militar care moare în Afganistan, este de 80.000 de euro. În cazul unui militar rănit care rămâne cu o invaliditate, suma primită este de până la 60.000 de euro.

 

Românii vor culege informații despre populația afgană

Din august 2018, la Kandahar acționează militarii Batalionului 812 “Șoimii Carpaților”, cu sediul la Bistrița. Misiunea lor se va încheia în februarie 2019, când vor fi înlocuiți de o altă unitate românească.

Înainte de plecarea în Afganistan, militarii Batalionului 812 au participat, în România, la mai multe exerciții de „repetare a misiunii”, care au inclus și modul de acțiune față de civilii afgani. Românii au învățat elemente din tradiția și cultura afgană, precum și expresii uzuale în dialectul pashtu, vorbit în zona Kandahar.

Militarii români sunt pregătiți și pentru culegerea de informații legate de populația locală, precum și asupra eventualelor acțiuni ostile.

Comentarii

loading...