15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia, cea mai mare rată de creştere din lume a cheltuielilor militare

România, cea mai mare rată de creştere din lume a cheltuielilor militare

Rata creşterii, de aproximativ 50%, a însumat patru miliarde de dolari (3,41 miliarde de euro) şi a fost consecinţa începerii implementării planului de modernizare şi expansiune a forţelor armate pe perioada 2017-2026.

 
Inclusă de SIPRI în regiunea Europei Centrale, România s-a aflat pe locul doi în topul celor mai mari cheltuieli militare din această regiune, după cele ale Poloniei. Cheltuielile acesteia din urmă au reprezentat 42% din totalul regional.

Şi Letonia şi Lituania şi-au mărit cheltuielile militare, fiecare cu câte 21%, în cazul celei dintâi totalul ajungând la 514 milioane de dolari, iar în cazul celei din urmă la 812 milioane de dolari.

 

Calculat la nivelul întregii Europe Centrale, cheltuielile militare au crescut cu 12%, în principal pe fondul percepţiei conform căreia Federaţia Rusă reprezintă o ameninţare.

 
 
Datele mai arată că, la nivel continental, cheltuielile militare au însumat 342 de miliarde de dolari, echivalentul a 20% din totalul cheltuielilor militare de la nivel global.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă