Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România are un nou punct de frontieră cu Bulgaria: Dobromir-Krushari

Punctul vamal este deschis timp de douăsprezece ore pe zi: între 08.00 și 20.00.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 18.12.2018 - 14:06

În localitatea Dobromir, judeţul Cons-tanţa, a avut loc, ieri, inaugurarea oficială a Punctului de Trecere a Frontierei Dobromir (România) - Krushari (Bulgaria) deschis la graniţa cu Republica Bulgaria.

Punctul de Trecere a Frontierei Dobromir-Krushari funcţionează în subordinea Gărzii de Coastă şi este deschis pentru traficul internațional de persoane, precum și pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita unei greutăți totale de 3,5 tone, iar programul de funcționare va fi de la ora 08.00 la ora 20.00.

Prin acest punct de frontieră nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii şi al produselor supuse controlului fitosanitar.

Lucrările de amenajare au avut în vedere ca acesta să întrunească condiţiile pentru a fi deschis în regim de trafic internaţional conform catalogului Schengen. Astfel, punctul de trecere beneficiază de artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii -interioare, echipamente tehnice şi IT. -Personalul care îşi desfăşoară activitatea la supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat de la structurile Poliţiei de Frontieră.

 

Important pentru turism

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, prezent la eveniment, a declarat că acest punct de trecere a frontierei este important inclusiv pentru turism. „Cred că prin deschiderea acestui punct traficul pe ruta România-Bulgaria se va fluidiza, mai ales în sezonul estival. În plus, consider că operaționalizarea acestui punct de frontieră constituie un real beneficiu pentru comunitățile române și bulgare din regiune. Am susținut acest proiect și chiar am întreprins demersuri către Guvernul României, cu precădere Ministerul Energiei, prin care am solicitat sprijinul în vederea racordării acestui obiectiv la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Începând de -astăzi, punctul de frontie-ră este sută la sută operațional”, a declarat acesta.

Mai sunt zece

Noul punct de frontieră se alătură celor zece puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului internaţional la graniţa României cu Bulgaria, opera-ţionalizarea lui urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi Bulgaria.

Deschiderea acestui punct de trecere se înscrie în sfera consolidării relaţiilor bilaterale dintre cele două state, fiind în concordanţă cu prevederile Regulamentului (EC) nr. 399/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen). Totodată, operaţionalizarea acestui punct de frontieră în regim internaţional constituie o măsură favorabilă pentru facilitarea accesului la infrastructura de transport în zona trans-frontalieră, cât şi pentru înlesnirea mobilităţii bunurilor şi persoanelor, prin implementarea proiectului „Drum transfrontalier Dobromir – Krushari Crossborder road” – cod MIS-ETC 588, din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

Menţionăm faptul că în luna octombrie a anului trecut, cu ocazia ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Bulgaria, în prezența prim-miniștrilor celor două țări, a fost deschis oficial P.T.F. Lipnița-Kainardja, pe teritoriul României, care, de asemenea, funcționează cu program 08.00-20.00, în regim de trafic internaţional pentru autovehicule de până la 3,5 tone inclusiv.

Evenimentul de ieri a avut loc în prezența conducerii Poliţiei de Frontieră Române şi Poliţiei de Frontieră Bulgare, a conducerii Gărzii de Coastă şi Direcţiei Regionale de Poliție de Frontieră Ruse, precum şi a autorităţilor publice locale din România şi Bulgaria.

 

Peste 7,4 milioane de călători

Lungimea frontierei României cu Bulgaria este de 631,3 km, iar punctele de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa cu Bulgaria au fost tranzitate, în acest an, de peste 7,4 milioane de călători (aproximativ 5,7 milioane dintre aceştia fiind cetăţeni UE şi 1,7 milioane cetăţeni non-UE). Totodată, în acest an au trecut frontiera româno-bulgară aproximativ 3,1 milioane mijloace de -transport.

P.T.F. Dobromir (România) – Krushari (Republica Bulgaria) este situat în comuna Dobromir, jud. Constanța, şi are corespondent pe teritoriul Republicii Bulgaria localitatea Krushari.

Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţii de control în punctul de trecere a -frontierei sunt asigurate de -către administratorul -acestuia - Primăria Comunei Dobromir.

Comentarii

loading...