Foto: MApN

România are peste 1200 de militari în misiuni internaționale

Peste 1200 de militari din Armata Română acționează în acest moment în afara frontierelor, în cadrul unor misiuni ale NATO, ale ONU sau ale Uniunii Europene.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

05.04.2020 - 21:49

Cele mai dificile misiuni la care participă românii sunt cele din Asia (Afganistan și Irak) precum și din Africa (Republica Mali).

Misiuni internaționale nu sunt însă doar cele de război, ci și cele de asistență medicală sau umanitară, la care fiecare dintre statele membre NATO nu este doar furnizor, ci și beneficiar, inclusiv în contexul crizei coronavirusului.

“Acest spirit de solidaritate a fost și este în continuare deja evidențiat cu rapiditate printr-o serie de acțiuni interaliate. Astfel, Republica Cehă donează echipamente de protecție Italiei și Spaniei, Germania primește pacienți din Italia și Franța, medici din Albania și Polonia merg în Italia, cel mai nou membru, Macedonia de Nord, folosește sistemul NATO de răspuns la crize în activități de informare a cetățenilor proprii”, precizează un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României.

“Chiar în aceste zile, aeronave aliate transportă materiale şi ajutoare, dovedind că NATO are un rol important în răspunsul la criza generată de COVID-19. Alianţa susţine eforturile autorităţilor, ale populaţiei civile inclusiv cu suport logistic, spitale de campanie, transport de pacienţi, dezinfectarea unor zone publice şi protejarea graniţelor. Aliaţii din NATO îşi demonstrează solidaritatea şi cooperează în lupta cu pandemia COVID-19”, menționează MApN.

 

Echipamente medicale din Coreea de Sud

România, la rândul ei, a transportat cu aeronave militare proprii echipamente medicale din Turcia și din Germania, iar aeronave din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic, cu sediul în Ungaria, au adus în România  90 de tone de echipamente de protecție din Coreea de Sud. “Toate acestea sunt o dovadă în plus a rolului deosebit pe care Alianța îl are în ceea ce privește managementul crizelor și a capacității extraordinare de a pune laolaltă și utiliza resurse acolo unde este mai mare nevoie de ele”, subliniază MApN.

 

Protecție medicală în misiuni externe

Conducerea Armatei Române a anunțat că militarii care participă la misiuni internaționale sunt instruiți și echipați și pentru a se proteja împotriva epidemiei de COVID-19. Într-o asemenea situație se află inclusiv marinarii militari care participă, la bordul unor nave de luptă românești, la misiuni ale grupărilor navale ale NATO. De exemplu, în cazul fregatei “Regina Maria”, înaintea plecării în largul Mării Negre au fost luate măsuri de prevenire a infectării cu COVID-19 şi au fost asigurate materialele de protecţie pentru personal.

Comentarii