6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStatul s-a împrumutat ieri la cel mai mic cost din istorie

Statul s-a împrumutat ieri la cel mai mic cost din istorie

Ministerul Finanţelor a vândut ieri titluri de stat cu scadenţa la şase luni la un randament mediu de 5,22%, cel mai redus nivel din ultimii şapte ani şi sub dobânda-cheie a BNR, scrie Ziarul Financiar.

 

Trezoreria, care tocmai a fost preluată de două zile de Cristian Sporiş, 35 de ani, fostul trezorier al Raiffeisen Bank, a vândut certificate de 500 mil. lei. Băncile au subscris titluri de 2,6 mld. lei, dar nivelul atras de Finanţe coincide cu programul.

Respectarea sumelor indicate prin prospectele de emisiune este unul dintre sfaturile bancherilor pentru noul şef al Trezoreriei, alături de un calendar clar al emisiunilor pe întreg anul şi scadenţe mai mari la titlurile de stat.

Din toamna anului trecut Ministerul Finanţelor presează continuu pe scăderea dobânzilor, beneficiind şi de “ajutorul” BNR care a operat o reducere succesivă a ratei de politică monetară în fiecare şedinţă din ultimele trei, până la 5,5%, şi a operat injecţii de lichiditate prin opera­ţiuni repo care au însumat circa 30 mld. lei numai anul acesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă