13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Lista firmelor acreditate de ISU pentru lucrări PSI, exclusivistă. Cum...

REVISTA PRESEI: Lista firmelor acreditate de ISU pentru lucrări PSI, exclusivistă. Cum ajungi pe ea

În ziarele de joi, citim despre autorizațiile ISU și legătura cu firmele acreditate să realizeze lucrări PSI, dar și despre problema mașinilor parcate pe trotuar și de ce polițiștii contrazic o decizie a instanței potrivit căreia parcarea pe trotuar este ilegală. 

În Adevărul, citim o investigație despre cum se dau avizele de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). ISU emite o autorizație de funcționare pentru un club, restaurant sau bar doar dacă lucrările PSI au fost realizate de o firmă acreditată de ISU. Sunt mii de astfel de firme, însă doar câteva au fost acreditate și aparțin foștilor sau actualilor generali, colonei și familiile lor. Un astfel de exemplu este Udor Cosmin-Aurelian, care a înfiinţat, în 2006, firma Servicii de Pompieri şi Descarcerare SA. Tatăl său, generalul cu două stele Udor Aurel, era pe atunci inspectorul şef al ISU Bucureşti. Un an mai târziu, şi nora generalului şi-a deschis firmă PSI, cu numele Compania de Stingeri şi Intervenţii. Udor s-a retras de la conducerea ISU Bucureşti în 2009. După ce s-a retras, generalul s-a angajat la firma înfiinţată de nora sa.

Hotnews scrie despre problema mașinilor parcate pe trotuar. Poliția susține că mașinile ai voie pe trotuar dacă se lasă un metru liber pentru pietoni, însă o decizie a Tribunalului Cluj Napoca a decis că acest lucru este ilegal. ”În explicaţia oferită de reprezentanţii Direcţiei Rutiere a IGPR, se precizează că, de fapt, oprirea şi staţionarea pe trotuar este tratată prin Codul rutier într-un capitol separat, drept manevre de circulaţie, şi în Regulamentul de Aplicare unde sunt detaliate interdicţiile acestor manevre. Cât priveşte articolul ce vorbeşte de imobilizarea vehiculelor pe trotuar, Direcţia Rutieră apreciază că acesta stipulează interdicţia de “ocupare” a trotuarului cu astfel de vehicule, noţiune ce apare în legea privind regimul drumurilor, nu şi în cea privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier). Potrivit interpretării Poliţiei, “ocuparea” trotuarelor nu este aceeaşi cu oprirea şi staţionarea pe trotuar, şi, deci, nu intervine atunci când cineva urcă şi îşi lasă maşină pe un trotuar”, a notat Hotnews. 

Evenimentul Zilei a realizat un top al primăriilor cu cele mai mari cheltuieli nejustificate. Sorin Oprescu și Radu Mazăre, ambii cercetați pentru corupție, au condus primele două primării din top care au cheltuit 500 de milioane de lei nejustificat. 

Ziarul Financiar scrie ce șanse are bugetul pe 2016, pregătit de Guvernul Cioloș, să fie unul de investiții și să respecte un deficit de 3 %. Pentru o creştere economică avan­sată de fostul guvern la peste 4,1% din PIB în 2016, deficitul de 3% din PIB poate fi considerat unul enorm. De mai multe ori premierul Cioloş a spus că va păstra majorările salariale decise de Parlament, dar se va încadra în „ţintele de deficit”. Ce înseamnă aceste ţinte de deficit am aflat miercuri seară. Premierul avea de ales să se încadreze în ţintele de deficit ce derivau din MTO (obiectivele pe termen mediu), care, respectate, ar fi însemnat ca România să se încadreze în 2016 într-un deficit structural de 1% din PIB (întrucât are o datorie semnificativ mai mică de limita de 60% din PIB) şi un deficit bugetar de 1,2% din PIB. Sau să încalce prevederile din MTO şi să se raporteze la ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, prevăzută de Tratatul de la Maastricht, peste care nu poate trece fără un motiv serios şi, din punctul de vedere al situaţiei economice, în care există creştere economică robustă, acest motiv nu există, a scris ZF. 

Capital scrie ce pot face românii cu lingourile de aur cumpărate de la eMAG de Black Friday. Cei care au cumpărat lingourile au posibilitatea de a ridica produsele de la sucursalele băncii Piraeus Bank în termen de cinci zile sau de a le păstra în custodie în condițțiile specifice oferite de bancă. Custodia presupune un serviciu distinct pentru deținătorul de aur, iar dacă a fost semnat un contract de custodie, există comisioane specifice, iar banca se obligă să răscumpere doar aurul păstrat în custodie. Potrivit unui raport eMAG, 1.050 de clienți au comandat în total 9,4 kg de aur. eMAG a lansat la vânzare, de Black Friday 2015, lingouri de aur de 24 karate și monede de aur de 22 karate, cu un discount de 10%, față de costul total al produsului respectiv, afișat în ziua precendentă campaniei, la ghișeele sucursalelor Piraeus Bank.

Wall Street prezintă povestea unei întreprinderi sociale în care mame singure, sau mame care au în grijă mulți copii, produc pâine și produse de patiserie artizanală fără aditivi, pe care ulterior le vând în puncte fixe, dar și pe site-ul mamapan.ro. Brutăria MamaPan a fost înfiinţată de un ONG şi a beneficiat de o finanţare europeană în valoare de 185.000 de euro, având că scop sprijinirea mamelor cu dificultăţi financiare. “Proiectul s-a născut din dorinţa noastră de a face ceva pentru a spriji concret femeile aflate în dificultate cu care am luat contact, iar cel mai bun lucru care ne-a venit în minte a fost să facem o întreprindere socială. Mai mult, ne-am propus să aducem pe piaţă pâine artizanală (…) Toată lumea îmi spunea că nu poţi face o afacere profitabilă fără să foloseşti dospitor şi alte ingrediente, sau lucrând cu mame cu copii, care întâmpina dificultăţi din cauza programului. Însă am făcut angajări, în iulie am pornit cuptorul, în august am scos prima pâine, iar în septembrie am făcut primele vânzări”, a declarat Irina Sorescu, preşedinte executiv al CPE.

Pro Sport scrie despre victoria obținută de naționala feminină de baschet la Tel Aviv. Naţionala feminină a României a învins miercuri, scor 78-77, puternica naţională a Israelului, în Grupa H a preliminariilor pentru Campionatul European din 2017. Ultimul atac le-a aparţinut gazdelor, dar Flori Păşcălău, Gabi Mărginean şi colegele lor s-au apărat extraordinar şi israeliencele nu au reuşit să înscrie. Claudia Pop a fost cea mai bună marcatoare a tricolorelor, cu 19 puncte. Prin succesul din Tel Aviv, elevele lui Miroslav Popov au luat o opţiune importantă pentru clasarea pe locul secund în Grupa H, în contextul în care Turcia e favorită la prima poziţie. Prima reprezentativă ocupă primul loc, cu 4 puncte din două meciuri, urmată de Turcia, 2 (1 meci), Israel, 2 puncte (2 meciuri) şi Bosnia 1 punct (1 meci). Tricolorele vor disputa următorul meci acasă, cu Turcia, pe 20 februarie. Turneul final al Campionatului European din 2017 va avea loc în Cehia.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă