16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Ce spun musulmanii din România despre proiectul moscheii de la...

REVISTA PRESEI: Ce spun musulmanii din România despre proiectul moscheii de la București

În ziarele de luni, citim despre comunitatea musulmană din România și un interviu cu fostul președinte Traian Băsescu despre atentatele din Franța. În continuare, aflăm care ar trebuie să fie prioritățile ministrului de Transporturi și citim despre meciul Steaua-Dinamo. 

Adevărul notează cum funcționează comunitatea musulmană din România. Comuna Dobromir, din judeţul Constanţa, este singura localitate din România în care populaţia de religie islamică e majoritară. ”Au două moschei în care se roagă, au şcoli în care se predă religie islamică, au hogea ai lor care slujesc în geamii şi, cel mai important, au în spate secole de convieţuire paşnică alături de românii creştini. Mehmet Selatin şi Matei Vasile sunt colegi de serviciu la primărie. Se ţin după gât, iar turcul se uită la Vasile şi râde pe sub mustăţi: „P-ăsta şi dacă vreau să-l înjur în turceşte, n-am cum. Ştie limba, dom’le, am trăit unii pe lângă alţii de mici copii! Când taie porcul, mă duc şi-l ajut. Cu un şoric, cu un păhărel… Îl ajut, doar nu-i dau în cap“. Vasile râde şi el. Confirmă că se înţelege bine cu musulmanii: „N-a fost nimic la noi, niciodată“”, scrie Adevărul. 

În ziarul Evenimentul Zilei, citim un interviu cu fostul președinte al țării și actualul lider al partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, despre atentatele din Paris și lupta antiteroristă. Fostul șef de stat consideră că musulamanii nu vor să se integreze în societățile în care trăiesc. ”Eu aș cupla-o cu o singură condiție: dacă această integrare nu ar fi fost un refuz al comunităților islamiste de a se integra. Pentru că, de fapt, aici suntem. Nu mă poate convinge nimeni că statul francez nu a pus la dispoziție resursă financiară să învețe, să aibă o meserie, să nu mai trăiască asistați. Dar au refuzat integrarea. Au rămas în comunitățile lor, unde au fost mai importanți imamii decât șansa de a fi un bun cetățean francez și un cetățean util societății. Sigur, acest lucru nu-i valabil pentru toți musulmanii. Spre exemplu, musulmanii turci au avut șansa să trăiască în țara lui Kemal Ataturk și nu o să vedeți turci participând la atentate împotriva creștinilor”, a spus Băsescu. 

Hotnewsrealizat o listă cu principalele probleme cu care se va confrunta noul ministru de Transporturi. Astfel, în luna decembrie ar trebui să fie gata prima parte din Studiul de Fezabilitate pentru Pitești – Curtea de Argeș și Boița – Sibiu. De asemenea, ministrul trebuie să stabilească în ce măsură este responsabil directorul CNADNR, Narcis Neaga, pentru problemele cu infrastructura din România. O altă problemă este licitarea tunelurilor pentru urși de pe autostrada A1 Lugoj – Deva, dar și aprobarea MasterPlanului și demararea de urgență a proiectelor care sunt deja în întârziere la implementare.

În Cotidianul, citim despre alerta teroristă din Belgia. ”A doua zi cu nivelul maxim de alertă teroristă în Bruxelles. Metroul şi majoritatea mijloacelor de transport în comun nu circulă, gările şi aeroporturile sunt păzite de patrule mixte (armată şi poliţie) puternic înarmate, vehicule militare pe străzi, cinematografe, muzee, străzi comerciale, restaurante şi cafenele închise.Un concert programat pentru sâmbătă seara, la Bruxelles, al vedetei muzicii franceze Johnny Hallyday, a fost anulat în urma ameninţărilor cu atentate în regiunea Bruxelles. Peste tot se fac controale de securitate. Metroul nu va circula nici luni, iar școlile primare, liceele și universitățile nu vor face cursuri”, scrie corespondentul Cotidianul de la Bruxelles. 

Capital scrie că Guvernul Dacian Cioloș nu va schimba foștii oameni numiți politic în funcție cheie la Ministerul Transporturilor. Astfel, toți cei patru secretari de stat au fost reconfirmați pe funcții de Dan Marian Costescu, noul ministru de Transporturi. ”Secretar general al Ministerului Transporturilor, Mircea Jorj, numit funcție în iulie 2014, este considerat omul de încredere al fostului ministru Ioan Rus. Acesta deține trei terenuri intravilane în județul Cluj, împreună cu soția, în suprafață de puțin peste 1.500 mp. Ion-Aurel Stanciu a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor la sfârșitul lunii august. Acesta se ocupă de rețeaua sanitară din cadrul CFR și de relația cu parlamentul. Alexandru Răzvan Cuc, cel mai nou secretar de stat numit la Transporturi,coordonează activitatea Companiei Naționale de Autostrăzi. Înainte de a fi numit secretar de stat, Alexandru Răzvan Cuc a fost director general al Zonei Libere Giurgiu SA”, a scris Capital. 

Ziarul Financiar atrage atenția că numărul absolvenților de clasa a XII este în continuă scădere de câțiva ani. ”Numărul absolvenţilor de clasa a XII-a scade vertiginos în România, pe măsură ce ajung în sistemul de educaţie tot mai puţini copii ca urmare a scăderii natalităţii. Astfel, în anul universitar 2014/2015 au fost declaraţi absolvenţi de liceu 172.600 de elevi, cu aproape 10% mai puţin decât în anul universitar 2011/2012. În anul şcolar 2014/2015 au absolvit 172.600 de elevi liceul, iar din aceştia doar 102.000 (60%) au luat bacalaureatul. 95.000 de persoane au obţinut licenţa în 2015, iar 72.000 au încheiat în anul universitar trecut studii postuniversitare: master, doctorat sau postdoctorat”, a scris ZF. 

În Wall Street, citim un interviu cu unul dintre cei mai de succes manageri din domeniul imobiliarelor, Geo Mărgescu. ”În ceea ce priveşte piaţă rezidenţială, Geo Mărgescu consideră că “sunt încă multe proiecte care nu pun accentul pe calitate, iar la rezidenţial calitatea contează”. El consideră că există o masă de clienţi care vor locuinţe de calitate bună, dar care să nu fie foarte scumpe, iar aceşti clienţi nu găsesc locuinţe care să îndeplinească aceste criterii. “Noi facem locuinţe de lux, care în continuare au un public, sigur mai restrâns. Între acest segment şi cel de mass market, care s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii ani, există o piaţă mare de middle, middle plus care nu este acoperită”, a explicat managerul, care vede un potenţial pe acest segment”, scrie Wall Street. 

Pro Sport comentează victoria de duminică a echipei Dinamo în fața campioanei Steaua. ”Dinamo termină cu stil, pasează scurt, cere aplauze, ole-uri. Stanciu profită şi trimite în bară, apoi înscrie golul de onoare cu un şut frumos. Echipa lui Rednic reuşeşte prima victorie contra Stelei după o perioadă lungă fără succes, perioadă care începuse în aprilie 2011. Dinamo câştigă pe merit un duel contra unei campioane în criză, iar eroul partidei nu este altul decât Mircea Rednic, cel care decide meciul prin cele două schimbări inspirate făcute după pauză, introducerile lui Gavrilă şi Gnohere”, au notat jurnaliștii Pro Sport. 

 

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...
Ultima oră
Pe aceeași temă