19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRepublica Moldova se apropie de NATO și de România

Republica Moldova se apropie de NATO și de România

O delegație a Alianței Atlantice condusă de Rasa Jukneviciene, președinta Adunării Parlamentare a NATO, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 17 – 19 octombrie.

Ieri, la întâlnirea avută cu Rasa Jukneviciene, premierul Pavel Filip a făcut o declarație tranșantă: „Neutralitatea nu a fost alegerea noastră. A fost impusă de implicarea forțelor militare rusești în conflictul de pe Nistru”.

După cum se știe, Constituția Republicii Moldova prevede că această țară este neutră. În această situație, Republica Moldova a ales să devină stat partener cu
NATO, participând la exerciții militare ale Alianței Atlantice, inclusiv pe teritoriul României.

Relația cu NATO a Republicii Moldova este însă delicată, inclusiv din cauza faptului că, în zona de est a Republicii Moldova, sunt încă prezente trupe ale Rusiei.

„Aceste forțe, din păcate, până astăzi nu au plecat de pe teritoriul Republicii Moldova în ciuda apelurilor repetate ale țării noastre și comunității internaționale și a angajamentelor Federației Ruse”, a precizat, ieri, premierul Pavel Filip, citat de presa de la Chișinău.

„Faptul că Republica Moldova prin Constituția sa este o țară neutră nu înseamnă că ne dorim să fim o țară izolată. Dimpotrivă, ne dorim o colaborare foarte strânsă cu NATO, ne dorim să învățăm, ne dorim să instruim militarii noștri și să participăm la exerciții comune internaționale”, a explicat premierul Pavel Filip.

NATO susține Republica Moldova împotriva Rusiei

La rândul ei, șefa Adunării Parlamentare a NATO a precizat că Alianța Atlantică poate oferi Republicii Moldova expertiza necesară pentru a contracara noile riscuri și provocări din regiune, în special cele legate de acțiunile agresive ale Federației Ruse.

Cu toate acestea, „NATO nu este o alianță pentru război, este o alianță pentru pace, o alianță pentru democrație”, a subliniat Rasa Jukneviciene.

Unul dintre proiectele realizate de NATO în Republica Moldova, amintit ieri de premierul Pavel Filip, se referă la decontaminarea solului și la neutralizarea pesticidelor periculoase. Pe de altă parte, un înalt oficial militar din cadrul Ambasadei României la Chișinău ne-a precizat că, în acest proiect, s-a implicat cu succes și România.

România a participat la decontaminarea solului Republicii Moldova

Ultimul lot din cele 1.269 de tone de substanțe chimice periculoase colectate de pe teritoriul Republicii Moldova a fost expediat spre Polonia, pentru a fi distrus, la data de 29 iunie 2018.

Valoarea totală a acestui proiect NATO, în care s-a implicat și România, a fost de 2,2 milioane de euro.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă