Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mihai Diac

Actualizat: 19.10.2018 - 11:27

Republica Moldova se apropie de NATO și de România

  • Pavel Filip: „Neutralitatea nu a fost dorința noastră, ci ne-a impus-o Rusia“
  • România a participat la decontaminarea solului Republicii Moldova

Sediul NATO

Mihai Diac

Actualizat: 19.10.2018 - 11:27

O delegație a Alianței Atlantice condusă de Rasa Jukneviciene, președinta Adunării Parlamentare a NATO, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 17 – 19 octombrie.

Ieri, la întâlnirea avută cu Rasa Jukneviciene, premierul Pavel Filip a făcut o declarație tranșantă: „Neutralitatea nu a fost alegerea noastră. A fost impusă de implicarea forțelor militare rusești în conflictul de pe Nistru”.

După cum se știe, Constituția Republicii Moldova prevede că această țară este neutră. În această situație, Republica Moldova a ales să devină stat partener cu
NATO, participând la exerciții militare ale Alianței Atlantice, inclusiv pe teritoriul României.

Relația cu NATO a Republicii Moldova este însă delicată, inclusiv din cauza faptului că, în zona de est a Republicii Moldova, sunt încă prezente trupe ale Rusiei.

„Aceste forțe, din păcate, până astăzi nu au plecat de pe teritoriul Republicii Moldova în ciuda apelurilor repetate ale țării noastre și comunității internaționale și a angajamentelor Federației Ruse”, a precizat, ieri, premierul Pavel Filip, citat de presa de la Chișinău.

„Faptul că Republica Moldova prin Constituția sa este o țară neutră nu înseamnă că ne dorim să fim o țară izolată. Dimpotrivă, ne dorim o colaborare foarte strânsă cu NATO, ne dorim să învățăm, ne dorim să instruim militarii noștri și să participăm la exerciții comune internaționale”, a explicat premierul Pavel Filip.

NATO susține Republica Moldova împotriva Rusiei

La rândul ei, șefa Adunării Parlamentare a NATO a precizat că Alianța Atlantică poate oferi Republicii Moldova expertiza necesară pentru a contracara noile riscuri și provocări din regiune, în special cele legate de acțiunile agresive ale Federației Ruse.

Cu toate acestea, „NATO nu este o alianță pentru război, este o alianță pentru pace, o alianță pentru democrație”, a subliniat Rasa Jukneviciene.

Unul dintre proiectele realizate de NATO în Republica Moldova, amintit ieri de premierul Pavel Filip, se referă la decontaminarea solului și la neutralizarea pesticidelor periculoase. Pe de altă parte, un înalt oficial militar din cadrul Ambasadei României la Chișinău ne-a precizat că, în acest proiect, s-a implicat cu succes și România.

România a participat la decontaminarea solului Republicii Moldova

Ultimul lot din cele 1.269 de tone de substanțe chimice periculoase colectate de pe teritoriul Republicii Moldova a fost expediat spre Polonia, pentru a fi distrus, la data de 29 iunie 2018.

Valoarea totală a acestui proiect NATO, în care s-a implicat și România, a fost de 2,2 milioane de euro.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine