Regulamentul de parcare în municipiul Constanța, care se aplică de doar câteva luni, a fost anulat de instanță. Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului Constanța, dar nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, după ce apare motivarea. Procesul a fost inițiat de Asociația Constanța Altfel, care îl are ca președinte pe senatorul independent Vergil Chițac. „Astăzi instanța ne-a dat dreptate și a dispus anularea Regulamentului Parcărilor Publice. Sentința nu este definitivă, dar avem speranța că în final vom câștiga! Am atacat regulamentul din considerente legale, nu pentru că am fi împotriva plății, deși în raport cu alte orașe tariful este unul piperat, mai ales în stațiunea Mamaia, dar plata este un lucru firesc. Administrația locală dorește să creeze artificial locuri de parcare, nu oferă și altă posibilitate de plată, doar plata prin SMS. Sunt și multe alte nereguli”, au precizat reprezentanții Asociației Constanța Altfel. Parte în proces au mai fost Asociația Liga pentru Drepturile Constănțenilor și o persoană fizică. Decizia a fost pronunțată în data de 4 iunie. După ce va fi redactată și comunicată părților, Consiliul Local Constanța, care are calitatea de pârât, va putea face recurs.
N-ai telefon, nu poți plăti
Una dintre nemulțumirile celor din asociație este că nu se poate plăti decât dacă ai telefon. Nu există decât posibilitatea de a achita prin SMS sau cu ajutorul unei aplicații. Dacă nu ai telefon, nu poți plăti. Problema a mai fost adusă în atenția autorităților locale. Acestea au instalat, în cele din urmă, două dispozitive unde se poate plăti cu cash, dar numai în zona în care își au sediile instanțele din municipiul Constanța. În restul orașului, astfel de modalități de plată nu există.
SMS-ul, o tehnologie învechită
Chiar dacă ai telefon, lucrurile se pot complica. Au existat zile în care noua aplicație prin care se face parcarea a funcționat cu mare întârziere. Plăteai acum prin aplicație, folosind SMS-ul, dar nu primeai confirmare. Regulamentul spune că dacă nu ai confirmare se consideră că nu ai plătit și riști să primești
amendă. Nu ai altceva de făcut decât să aștepți confirmarea la mașină. Reprezentanții firmei care administrează aplicația recomandă folosirea cardului, pe motiv că SMS-urile sunt o tehnologie învechită. „Modalitatea de plată prin SMS se bazează pe o tehnologie de peste 20 de ani, relativ lentă, iar din cauza acestor limitări pot apărea întârzieri în procesarea SMS-urilor, în perioadele aglomerate”, au precizat aceștia. Întârzierile au apărut primăvara. Este probabil ca vara, când pe litoral ajung sute de mii de turiști, să fie mai dese.
Se plătește 24 de ore din 24
De asemenea, regulamentul mai prevede că locurile de parcare sunt taxate nonstop. Spre deosebire de majoritatea orașelor, în Constanța nu există nicio dispensă. „În Brașov poți parca gratuit după o anumită oră sau în weekend, în Constanța nu se aplică nicio reducere. Nu știu dacă este normal”, a spus un constănțean. Acesta a atras și atenția asupra faptului că perioada minimă de plată este de o oră. Chiar dacă ai treabă în centru 3 minute, trebuie să plătești o oră.
Rezervate doar pe timpul zilei
Reclamanții au solicitat anularea HCLM nr. 235 din 28.06.2018, hotărâre prin care a fost aprobat regulamentul parcărilor publice. Acesta prevede, printre altele, că rezervarea locurilor de parcare rezidențiale va fi valabilă de luni până vineri în intervalul orar 17.00-08.00, inclusiv sâmbăta, duminica și în zilele stabilite ca fiind sărbători legale, când programul este 00.00-24.00. Prin urmare, în intervalul 08.00-17.00, de luni până vineri inclusiv, deținătorul autorizației rezervare loc parcare nu are niciun drept de folosință prioritară asupra locului de parcare, oricine putând folosi acel loc. Potrivit regulamentului, ocuparea unui loc de parcare fără achitarea tarifului de parcare sau după expirarea perioadei pentru care a fost făcută plata, neexpunerea la loc vizibil de către șoferi în parbrizul mașinii a tichetului de parcare, utilizarea fără drept a locurilor de parcare rezervate, nerespectarea programului instituit pentru parcările de reședință, refuzul de a elibera un loc de parcare rezervat la solicitarea titularului autorizației, toate acestea se pedepsesc cu amendă de la 600 la 1.000 lei. Din cei 27 de consilieri prezenți la ședința din 28 iunie 2018, doar 15 au votat proiectul, 7 au fost împotrivă, și vorbim aici de membrii PNL, iar 3 consilieri s-au abținut.
Există soluții
„Asociația Constanța Altfel a reușit să anuleze, în primă instanță, regulamentul parcărilor în municipiul Constanța. L-am criticat de la bun început, mă bucur că instanța ne-a dat dreptate. Așteptăm cu încredere eventualul recurs. De asemenea, mă bucură reacțiile unor politicieni, care salută decizia, și nu mă miră că «uită» să menționeze de la cine a plecat. Anularea regulamentului este primul pas. Constanța are nevoie de o strategie în domeniul parcărilor. Avem soluții, vi le vom prezenta după decizia finală a instanței”, a comentat Vergil Chițac, președintele Asociației Constanța Altfel.