18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiReacții la mitingul Diasporei

Reacții la mitingul Diasporei

Senatorul PNL Alina Gorghiu acuză Guvernul că în loc să aloce bani pentru investiţii în spitale, şcoli şi autostrăzi, au “băgat bani la maxim în tunuri cu apă, gaze lacrimogene, bastoane şi alte obiecte de teroare”.

Gorghiu a postat vineri pe Facebook o fotografie a unui participant la mitingul din Piaţa Victoriei.

“Am primit această poză de la cineva din Piaţa Victoriei! Ochii îi are în lacrimi de la gazele lacrimogene date la ordinul lui Dragnea, care are intoleranţă la proteste libere împotriva unui guvern de borfaşi!!!! Respect tuturor care sunt acolo! (…) În loc de investiţii în spitale, şcoli, autostrăzi…au băgat bani anul ăsta la maxim în tunuri cu apă, gaze lacrimogene, bastoane şi alte obiecte de teroare #respectDiaspora”, a scris Gorghiu.

Preşedintele PSD Dâmboviţa, senatorul Adrian Ţuţuianu, a declarat, la Târgovişte, că protestul de vineri trebuie asumat, că partidele de Opoziţie, în special PNL şi USR, sunt organizatorii adevăraţi, iar diaspora este doar invocată.

”Este dreptul oricărui cetăţean să protesteze şi să ceară guvernului, Puterii în general, anumite lucruri, unele revendicări pot fi bine întemeiate, altele mai puţin întemeiate, dar cert este că guvernele sau majorităţile parlamentare nu se schimbă cu strada. A doua subliniere, este dreptul şi al diasporei să protesteze, dar eu cred că în momentul acesta diaspora este doar invocată, nu există o participare, să spunem, consistentă, importantă din partea diasporei şi acest miting are o participare internă foarte mare şi câţiva oameni care au venit din diverse zone ale Europei, nu ştiu, motivat sau nemotivat să protesteze”, a precizat Ţuţuianu, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că PNL şi USR sunt organizatorii adevăraţi ai protestului, iar în mai multe localităţi dâmboviţene cu primari PNL s-au organizat deplasări spre Bucureşti.

”Ceea ce este de asemenea cert, asta o putem desprinde din spaţiul virtual, e că partidele politice din Opoziţie şi în special PNL şi USR sunt organizatorii adevăraţi ai acestor proteste şi cei care mobilizează oamenii. În spaţiul online, cred că aţi văzut cu toţii, că astăzi, în Târgovişte, de la ora 16.00 se pleacă în Bucureşti. De asemenea în toate localităţile din sudul judeţului, unde primarii sunt liberali, sunt organizate activităţi de deplasare spre Bucureşti cu ideea de a participa la acest protest”, a adăugat Adrian Ţuţuianu.

Parlamentarul social-democrat a mai spus că protestul trebuie asumat.

”Al treilea lucru, protestul trebuie asumat. Vă rog să observaţi că toate protestele din ultimii doi ani aproape sunt neasumate de către organizatori, ceea ce înseamnă că cei care le organizează preferă să stea undeva în spatele scenei, sunt nişte păpuşari care îşi urmăresc interesele de natură politică şi nu neapărat soluţionarea unor revendicări care ar putea să fie legitime. De asemenea, vă rog să observaţi că există numeroase încercări de provocare a forţelor de ordine”, a declarat Ţuţuianu.

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a susţinut, vineri, că jandarmii încearcă “să distrugă manifestarea paşnică a românilor din diaspora”, precizând că “este un abuz” atunci când “un stat decide să îşi gazeze propriii cetăţeni” care protestează.

“Suntem în Piaţa Victoriei. Sunt aici de două ore şi cam o dată la o jumătate de oră s-a dat întâi uşor, acum s-a dat un jet foarte tare de gaze lacrimogene. Toţi oamenii sunt iritaţi, sunt revoltaţi. Eram aici, adunam semnături în mijlocul pieţei, este o atmosferă foarte liniştită şi normală. (…) Nu este nimeni violent sau agresiv şi, totuşi, jandarmii încearcă să incite şi să distrugă această manifestare paşnică a românilor din diaspora. Deci este revoltător ceea ce se întâmplă, este un abuz incredibil când un stat decide să îşi gazeze propriii cetăţeni care vin să protesteze cum fac de un an şi jumătate. Sunt copii aici”, a afirmat Barna într-o înregistrare video publicată pe Facebook, potrivit Agerpres.

El a susţinut că jandarmii au dat cu gaze lacrimogene în Piaţa Victoriei, deşi la protest “nu exista nicio violenţă masivă”.

“99% din oamenii din această piaţă protestează paşnic şi liniştit (…) şi, totuşi, forţele de jandarmerie la ordinele acestui Guvern iresponsabil au decis să dea cu gaze lacrimogene”, a spus Dan Barna.

Totodată, Dan Barna a afirmat că “Liviu Dragnea trebuie să plece de la conducerea României”.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat că nu înţelege care sunt nemulţumirile protestatarilor din Piaţa Victoriei şi că nu există justificare pentru manifestările participanţilor.

Olguţa Vasilescu: Mitingul se aruncă în cârca diasporei. Nu văd ce poate justifica manifestările
„E un miting ilegal şi Jandarmeria trebuie să-şi facă datoria. (…) Eu nu-mi aduc aminte de vreun miting de protest în niciun caz de unul atât de violent împotriva unui guvern atunci când s-au tăiat 25% din salarii, s-au impozitat pensiile, când s-au închis spitale. Nu văd ce ar putea să justifice astfel de manifestări. Acest Guvern face eforturi foarte mari să pună în aplicare un program de guvernare care a fost votat de cetăţeni, de majoritatea cetăţenilor. Nu de o minoritate care, întâmplător, e azi atât de violentă în stradă. Eu nu cred că acolo este diaspora. Acesta e un alt subiect. Am mulţi prieteni în străinătate, nu au niciun gând să vină la un astfel de miting”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena3.

Ministrul Muncii a mai subliniat că a auzit că unele partide au plătit microbuze pentru a fi aduşi protestatari la Bucureşti,

„Ştiu că din zona Olteniei, s-au plătit microbuze, autocare, de la partidele politice, ca să vină. (…) Mitingul PSD a fost asumat, acolo nu a fost adus nimeni cu forţa. Nu vorbim de un miting care se aruncă în cârca diasporei. (…) Care sunt nenulţumirile, pentru că eu nu aud decât o înjurătură? De câteva luni încoace, o singură înjurătură la adresa partidului de guvernământ”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

 

 

Fostul premier Dacian Cioloş spune că mitingul de vineri ar trebui să se transforme într-un mesaj pe care diaspora îl adresează societăţii româneşti, precizând că cei care conduc astăzi România nu sunt „cauza a ceea ce nu merge bine în ţară”, ci mai degrabă „efectul”.

„Dacă acest miting e un mesaj adresat de diaspora guvernanţilor, ce-ar fi ca tot acest miting să se transforme într-un mesaj pe care diaspora îl adresează societăţii româneşti? Cei care ne conduc azi nu sunt „cauza” a ceea ce nu merge bine în ţară, ci mai degrabă „efectul” a ceea ce noi, poate, nu am făcut bine”, a scris Cioloş, pe Facebook.

El a precizat că ar trebui ca oamenii să înveţe să se adreseze unii altora, în societatea românească.

„Dacă vrem să fim parte a soluţiei, haideţi să învăţăm cât mai bine să ne adresăm unii altora, în societatea românească. Să nu ne mai limităm la a ne bate cu umbra ignoranţei şi poate a indiferenţei noastre (pentru că asta sunt cei care au pus mâna pe conducerea guvernului acum: o umbră, o reflexie), ci să atacăm cauza. Dacă reînvăţăm să ne vorbim unii altora, aşa cum am făcut-o în iarna lui 2014 de exemplu, fără a mai aştepta momentele-cheie pentru a o face, fără să ne fi ajuns cuţitul la os, poate că mai avem o şansă să ne facem bine cu propriile noastre „leacuri””, a mai afirmat Cioloş.

 

Fifor: Din punctul său de vedere protestul românilor din Diaspora este unul politic şi că îşi doreşte să fie “paşnic, în limite legale”, şi “să nu se escaladeze, să nu se dea curs provocărilor” 

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, vineri, la Arad, că din punctul său de vedere protestul românilor din Diaspora este unul politic şi că îşi doreşte să fie “paşnic, în limite legale”, şi “să nu se escaladeze, să nu se dea curs provocărilor” pe care spune că le-a văzut în ultima vreme. Fifor a declarat că de aproape doi ani se guvernează “sub o presiune extraordinară”, deşi actualul guvern este “perfect legitim”.

Prezent la Arad, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre protestul din Piaţa Victoriei, el afirmând că este un protest politic.

“Este un protest politic, este, în ultimă instanţă, dreptul cetăţenilor de a protesta. Ne dorim să fie un protest paşnic, în limite legale, astfel încât să nu avem de-a face cu lucruri neplăcute pe care nu şi le doreşte nimeni (…) Să nu se escaladeze şi să nu se dea curs provocărilor pe care le-am văzut, din păcate, în ultima vreme”, a spus Fifor.

Ministrul a adăugat că de aproape doi ani se guvernează “sub o presiune extraordinară”.

“Unii oameni sunt mulţumiţi de activitatea Guvernului, alţii nu, noi continuăm să spunem (…) că se respectă programul de guvernare votat de milioane de români. Am spus-o de la bun început şi o spun, guvernăm sub o presiune extraordinară de aproape doi ani, lucru pe care nu ni l-am fi dorit, avem un guvern perfect legitim”, a spus Fifor.

Ministrul mai consideră că “pe unii oameni îi deranjează foarte mult faptul că acest program de guvernare se respectă, că se îmbunătăţesc condiţiile de viaţă ale românilor, că au mai mulţi bani în buzunar, s-au luat măsuri pentru creşterea salarială”.

Am decis să mă întorc din diaspora pentru a contribui la ce ne dorim pentru România

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, vineri, la Craiova că românii din afara ţării au oportunităţi să se întoarcă acasă şi foarte mulţi îşi doresc acest lucru. El însuşi spune că s-a întors din Diaspora pentru a contribui la ceea ce îşi doreşte pentru România.

Victor Negrescu a declarat şi el este unul dintre românii care a stat mulţi ani în Diaspora, iar apoi a revenit în ţară.

„Pentru că, zilele acestea, observ că se vorbeşte destul de mult de românii din afara ţării şi ce oportunităţi am oferit românilor din afara ţării. Sunt unul dintre reprezentanţii Guvernului României care a trăit foarte mulţi ani, în afara ţării. Am trăit peste nouă ani în afara ţării şi am decis să mă întorc tocmai pentru a contribui atât cât pot la ceea ce ne dorim să facem pentru România pe mai departe. Sunt bucuros astăzi să pot face acest lucru ca ministru delegat. Aş putea spune că m-am format în străinătate şi am decis să mă întorc pentru că există multe oportunităţi pentru românii din afara ţării de a contribui activ, constructiv şi eficient la stabilirea viitorului acestei ţări”, a declarat Negrescu.

El a mai spus că, în urma unor dezbateri organizate cu români din mai multe capitale europene, a aflat că aceştia îşi doresc să se întoarcă şi să contribuie „la ceea ce înseamnă viitorul României”.

„În acest sens, am organizat foarte multe consultări cu români din afara ţării. De fapt, de fiecare dată când am mers într-o capitală europeană, am organizat o dezbatere, o discuţie cu aceştia, şi am remarcat dorinţa lor constructivă la ceea ce înseamnă proiectul european al României. Discuţiile au fost foarte constructive şi am remarcat că există foarte mulţi români care îşi doresc să se întoarcă, îşi doresc să contribuie eficient la ceea ce înseamnă viitorul României şi mai ales ce înseamnă această preşedinţie la Consiliul Europei. Pentru că am remarcat acest lucru, pe site-ul nostru, avem un spaţiu dedicat românilor din afara ţării. Ei pot şi au putut veni cu ideile lor, cu propunerile lor, cu propunerile lor. Pentru noi, reprezentanţii Guvernului României, a fost important să-i ascultăm pe românii care trăiesc acolo şi să venim cu acţiuni concrete”, a mai spus Victor Negrescu.

 
Negrescu a participat, vineri, la Centrul Multifuncţional Craiova, la o dezbatere cu tema „Europa Convergenţei: Ocupare şi Drepturi Sociale”. La eveniment au fost reprezentanţi ai unor ONG-uri, organizaţii sindicale, studenţeşti, dar şi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Mihai Şora: Cei care vin astăzi de peste hotare sunt cei care au deprins gustul libertăţii

Filosoful Mihai Şora spune că românii care vin astăzi de peste hotare pentru a protesta în Piaţa Victoriei sunt cei care au deprins gustul libertăţii şi care ştiu ce înseamnă munca cinstită şi demnitatea, pentru că îşi iubesc ţara şi le pasă. El îi îndeamnă pe bucureşteni să meargă la mitingul măcar din respect pentru aceşti români, dacă nu din dragoste pentru ţară.

Într-un mesaj postat vineri pe Facebook, Mihai Şora spune că oamenii care vin să protesteze împotriva hoţiei, a corupţiei ucigaşe, care trăiesc departe de casă, chinuiţi de dor, sunt, poate, aceiaşi care au stat la cozi infernale pe trotuarele ambasadelor noastre, aşteptând să voteze, iar “legea electorală a rămas tot beteagă” şi “nu am scăpat de hoţi şi mârşavi”.

“Sper că sunteţi voioşi şi odihniţi. Ne aşteaptă o zi grea. M-am gândit deseori la ziua aceasta. Şi, de fiecare dată, cu strângere de inimă: oamenii care vin să protesteze împotriva hoţiei, a corupţiei ucigaşe, oamenii aceştia care trăiesc, chinuiţi de dor, departe de casă, sunt, poate, aceiaşi care au stat odinioară la cozi infernale pe trotuarele ambasadelor noastre, aşteptând să voteze. Legea electorală a rămas tot beteagă, de hoţi şi mârşavi încă n-am scăpat, ţara înapoi nu ne-am luat-o, dar unii dintre noi mai stăm în picioare”, afirmă Şora.

El spune că cei care vin astăzi de peste hotare sunt cei care au deprins gustul libertăţii, care ştiu ce înseamnă munca cinstită şi demnitatea – “stelele fixe ale oricărui om întreg”. 

“Oamenii aceştia vin acasă pentru că îşi iubesc ţara, pentru că le pasă. Iar voi – bucureşteni care aţi obosit şi v-aţi pierdut speranţa – ar trebui să fiţi astăzi în Piaţă măcar din respect pentru ei, dacă nu din dragoste pentru ţara voastră”, adaugă filosoful, participant activ la mitingurile din Piaţa Victoriei.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă