11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiReacții la agresiunea față de președintele CCR, Valer Dorneanu

Reacții la agresiunea față de președintele CCR, Valer Dorneanu

După ce preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a fost agresat verbal de un grup de protestatari, chiar în faţa imobilului în care locuieşte, un membru al Consiliului Superior al Magistraturii cere măsuri urgente. Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile în CSM, cere Parchetului General să ia măsuri.

“Este absolut obligatoriu ca Parchetul General să intervină în această chestiune, așa cum ar fi trebuit să intervină când mesaje de instigare au apărut pe internet la începtul lunii august. Violența la care s-a ajuns în societate este răspunsul la lipsa totală de reacție a autorităților.

 
Este de remarcat faptul că aceste lucruri se întâmplă din ce în ce mai des în societate, nu doar în Bucureşti, Trebuie văzut câte dosare penale au fost începute pe aceste elemente de violență, pe agresarea unor persoane. Să ne dăm seama care dintre autoritățile statului au pemis să se ajungă la această stare inacceptabilă de agresivitate în societate.

Aștept totuși ca Parchetul General să deschidă o anchetă. Mâine e o zi lucrătoare. Așteptăm să vedem. Oricum, trebuie să vedem la ce infracțiune s-ar încadra această agresiune la adresa președintelui CCR”, a declarat Victor Alistar la România TV.

Jurnalistul Cătălin Tolontan comentează incidentul petrecut sâmbătă seara. “S-a ajuns prea departe! Iar cei care se bucură să se gândească ce s-ar fi întâmplat dacă scena ar fi avut loc în fața locuinței Laurei Kovesi!”, scrie Tolontan. 

“În toată lumea, societatea le ia magistraților din drepturi, tocmai ca să le conserve autonomia și obiectivitatea. Nu au voie să aibă firme, să facă politică sau să fie plătiți pentru munci pe care alți oameni și le pot vinde fără restricții. (…)

În același timp, aceeași societate le oferă procurorilor și judecătorilor dreptul la protecția lor și, dacă e cazul, a familiei, și le asigură un grad de intimitate, tocmai ca să-și îndeplinească rolul de magistrați!

Niciun om nu merită urmărit cu scandări și insulte până în fața casei, dar, în cazul unui magistrat, e cu atât mai periculos. În cazul lor, hărțuirea ne afectează pe toți.

Căci magistrații nu-și apără întâi propriile drepturi, ci pe cele ale cetățenilor. Iar dacă n-o fac, există alte căi de a-i sancționa, nu aceea de a le trage de ușa blocului, de le filma adresa și de a o expune, iresponsabil, pe net!

Când vorbim de hărțuirea fizică și psihică, e irelevant dacă ne place sau nu Valer Dorneanu. Sau dacă suntem de acord cu activitatea CCR. (…)

În schimb, ce fac Cristian Dide, Marin Ceaușescu și ceilalți care apar pe imagini e cea mai bună metodă ca să compromită #rezist, mișcarea pe care, în fanatismul lor, se comportă de parcă au confiscat-o!

Prin ce reprezintă ei, judecătorii sunt ultima pavăză între noi și cele mai joase instincte ale noastre. Dacă începem să-i hărțuim, rămânem față în față nu cu forma avansată a dreptului de a fi cetățean, ci cu democrația la fără frecvență”, scrie Tolontan.

 

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă