15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDiaconu: „Rar mi-a fost dat să văd un om mai suficient și...

Diaconu: „Rar mi-a fost dat să văd un om mai suficient și mai plin de sine ca procurorul Țuluș“

R.L.: În ce condiții ați aflat că aveți un dosar la DNA, de la cine și cum ați fost anunțat?

Gelu Ștefan Diaconu: Imediat după preluarea guvernării de către tehnocrați, pe la sfârșitul toamnei lui 2015, s-a vehiculat în mass-media că mi se „pregătește“ un dosar la DNA. Ne aflam în perioada în care se declanșase nebunia dosarelor fabricate și aveam deja cunoștință despre cel puțin trei astfel de cazuri: Rușanu, Ponta și șeful Antifraudei, adjunctul meu Florin Romeo Nicolae. Ulterior aveam să aflu despre câteva „denunțuri“ anonime tembele aflate la DNA, care mă vizau și urmau a fi băgate „în lucru“. Se știe deja că o deranjasem în public pe Zeița Dreptății (Laura Codruța Kövesi, fosta șefă DNA – n.r.) prin explicarea cauzelor obiective datorită cărora prejudiciile penale nu puteau fi recuperate. Cauze care țineau mai mult de instrumentarea jurisdicțională decât de incapacitatea ANAF. Vă mai amintiți cum doamna Kövesi, în bilanțuri festiviste, informa poporul cum vom avea bani pentru autostrăzi și sistemul de -sănătate din recuperarea prejudiciilor, unele de-a dreptul închipuite? Astăzi, la trei ani distanță, cu o Agenție specializată în subordinea Ministerului Justiției și cu o structură dedicată a ANAF pe care am înființat-o eu, situația recuperării prejudiciilor este chiar mai proastă.

Pe 10 februarie 2016, procurorul Țuluș m-a citat și mi-a adus la cunoștință că sunt suspect pentru favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu în dosarul „Partida Romilor“ și că sunt obligat ca în perioada 15-19 februarie 2016 să le stau la dispoziție pentru audieri. Am rămas pur și simplu perplex. Habar nu aveam despre ce mama dracului o fi vorba în acel dosar cu care nu aveam absolut nici o legătură.

Cine era procurorul de caz și cum s-a purtat cu dvs.?

Ei, aici e aici! Intrasem pe mâinile celebrului procuror Țuluș! Rar mi-a fost dat să văd un om mai suficient și mai plin de sine! Chiar de la primul contact cu dânsul (când mi s-a părut că -mirosea a alcool) l-am întrebat politicos dacă realizează ce face. A zâmbit superior și mi-a spus că voi vedea eu. I-am reiterat că nu am nici o legătură cu cazul pe care îl instrumentează. Mi-era foarte clar că este o făcătura atâta timp cât în realitate nu avusesem nici o legătură cu cauza, motiv pentru care i-am spus că nu am nevoie de avocat pentru că nu am de ce să mă apăr, iar dacă sunt necesare explicații profesionale legate de cauză voi fi eu în stare să le ofer.

Și când ați fost audiat?

Aveți puțintică răbdare! La o oră de la primul meu contact cu procurorul a început, după „modelul“ consacrat de paranoizii Sistemului, execuția publică. Se postează pe site-ul DNA un comunicat oficial din care rezultă că eu și adjunctul Gogancea suntem complici (favorizare făptuitori) la fraudarea de fonduri comunitare. Nebunie curată! Am realizat imediat că, în frunte cu Kövesi, oamenii implicați în fabricarea acestui dosar sunt nebuni de legat, ticăloși și habarniști, pentru că nu puteam să-mi imaginez că sunt chiar proști de-a dreptul. Numele lor? Claudiu Dumitrescu, șef secție DNA, Doru Țuluș, procuror de caz, șef de serviciu și un anume Balaur, fost vameș pe la Iași, „specialist“ în fiscalitate al DNA.

La încă o oră după comunicatul DNA, ministresa Dragu (Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în guvernul tehnocrat – n.r.), fără măcar să fie curioasă și să mă întrebe ceva pe acest subiect, îmi cere demisia, atenție, tot prin comunicat oficial public! Acum realizez că biata de ea nu ar fi înțeles mai nimic din explicațiile tehnice pe care eu sau Gogancea i le-am fi putut oferi.

Corul „adulatorilor“ lui Kövesi din mass-media a început a urla la Cioloș „când îl schimbați pe penal?“… iar premierul de atunci, chiar dacă a avut decența să mă asculte, m-a destituit din funcție.

Imediat am fost sunat chiar de unii colegi din țări UE, nevenindu-le să creadă că șeful Fiscului din România fură banii contribuabililor europeni. Știrea din comunicatul DNA a fost preluată de ziare europene. Vă dați seama cum este privită România în afară?

Ulterior, când am avut acces la dosar aveam să constat că am fi fost „complici“ la fraudare de fonduri guvernamentale românești și nu europene, pentru ca apoi să constat că cele două circulare incriminate pe care le-am emis pentru circa 4 milioane de români amărâți nici nu erau opozabile categoriei de contribuabili din convențiile civile fictive din dosar. Dar nu vreau să intru în detalii tehnice că am plictisi cititorii. Răul fusese făcut… nimic nu mai conta…

Vi s-au respectat drepturile în faza de urmărire penală?

Mă faceți să râd. Ce drepturi domnule? Păi când ești penal în țara noastră devii automat cetățean de rang doi. De la președintele Iohannis până la ultimul om din societate se uită la tine ca la un infractor. Am cerut ordonanța procurorului să o contest la procurorul ierarhic superior. Refuz! Gogancea a solicitat expertiza neutră. Refuz… ba mai mult adunătura aia de habarniști îi răspund lui Gogancea că ei nu ne oferă consultație. Omul ăsta era distrus complet pentru că absolut normal și legal intrase în legătură cu unul din inculpații din dosar. Lui, care lucra de o viață în Fisc, un procuror care nu știe nici abc-ul administrării fiscale îi răspunde că „nu îi dă consultații“. Incredibil cât de mult „li se urcase la cap“ unora din DNA… De altfel înregistrările cu Portocală aveau să arate opiniei publice și această față a unor procurori DNA.

Realizând imediat făcătura, am depus un memoriu la CSM, Președinție, prim-ministru, ministrul Justiției și la ministrul Finanțelor. Am încercat să depun un memoriu și la conducerea DNA, dar au refuzat să îl primească și să îl înregistreze.

Vă mai întreb odată: cum a decurs audierea? Când ați avut acces la dosar?

Odată memoriile depuse, eu am sperat că cineva va sesiza imensa eroare în care se afla Țuluș&Co. Mai ales că – surpriză – nu am mai fost chemat la audieri în perioada anunțată 15-19 februarie. Am anunțat în scris DNA că înțeleg să nu declar nimic în faza de urmărire penală, urmând să ne vedem în instanță. Probabil că realizând că e groasă, băieții s-au apucat de fabricat probe. Intervine în scenă „specialistul“ Balaur, care „confecționează“ două rapoarte de constatare, perle de prostie profesională. 

Prin iunie-iulie 2016, sunt făcut inculpat, mi se pune sechestru pe munca de o viață, un prejudiciu în cârcă de circa 900 de mii de euro și dosarul pleacă la instanță la camera preliminară. În acest fel am în sfârșit și eu acces la dosar. Aveam să citesc foarte atent mii de pagini și să realizez imediat cu ce adunătură de habarniști ticăloși am de-a face. Precizez că în toată această perioadă, Gogancea și toți specialiștii din ANAF cu care lucrasem inclusiv la speța contribuțiilor de -sănătate au fugit de mine ca dracul de tămâie. Le era frică să nu fie ascultați și să li se facă și lor vreun (alt) dosar. Singur, în birou, ajutat pe parte procedurală și la redactare de doi avocați deștepți (Alexandru Stan și Ovidiu Mihuț), încep demontarea bazaconiilor lui Țuluș. E incredibil că așa ceva se putuse întâmpla într-o țară pretins civilizată.

Cum au perceput familia, prietenii, apropiații, foștii colaboratori situația în care vă aflați?

Este cel mai dureros episod al vieții mele. Mai dureros chiar și decât șocul pe care l-am avut acum aproape opt ani la un diagnostic medical implacabil. Nu vreau să vorbesc despre așa ceva. Este cumplit ca zilnic, în orice discuție, să ajungi inevitabil la a da explicații pentru ceva ce nu ai făcut. Explicații care presupun cunoștințe aprofundate de administrare fiscală. Cine să te înțeleagă, dacă numai o mână de oameni au aceste cunoștințe/informații profesionale? În orice caz, soției și copiilor le-am spus încă de la prima întâlnire cu Țuluș, când am văzut desfășurarea de forțe declanșată împotriva mea, să se aștepte la ceea ce poate fi mai rău… anii ’50 se întorseseră în țara noastră.

Cum au decurs lucrurile în camera preliminară cu dosarul dvs.?

Odată având acces la dosar și realizând dimensiunea bazaconiilor de acolo, m-am liniștit. Chiar dacă ar fi trecut zeci de ani, adevărul tot ar fi ieșit la iveală. Eu public nu am atacat DNA niciodată. Și nici justiția română. Este ca și cum ai ataca ANAF -pentru o mână de proști, hoți, -incompetenți care mișună pe acolo. Am avut șansa unor judecători care știu cu vârf și îndesat să își facă meseria. Hotărârile camerei preliminare de la Înalta Curte sunt, în acest caz, adevărate tratate de drept penal. În disonanță cu atitudinea completelor de judecată, era un bătrânel procuror acuzator DNA, care îndruga în fața instanței niște prostii împănate cu articole din lege, care îmi arătau că omul este complet în afara subiectului. Este siderant cât de superficiali și cu câtă ușurință distrug acești acuzatori oameni, familii, cariere, instituții. Dacă îl ascultai pe habarnistul ăla sau citeai rechizitoriul lui Țuluș copiat din rapoartele lui Balaur, fără să cunoști subiectul, ca simplu cetățean, ai fi dorit ca lui Diaconu să i se dea ani grei de pușcărie. Bucurați-vă că mai sunt judecători onești în țara asta. Și nu puțini!

După cum știți, dosarul a fost întors definitiv la DNA pentru refacerea urmăririi penale. Încă eram inculpat. Citind decizia judecătorilor, Kövesi ar fi trebuit să roșească și, împreună cu -Țuluș, Dumitrescu și Balaur, să se lase de meserie. Pot fi mult mai utili societății altfel.

Cum ați fost anunțat de clasarea dosarului dvs.?

Cauza mea și a lui Gogancea a fost disjunsă din dosarul „Partida Romilor“, după ce am fost audiat, și s-a dispus clasarea pe motiv că fapta nu există, și că ne-am îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu. Procurorul de caz a trimis ordonanța de clasare avocaților. Așadar, fără a interveni nimic nou, pe baza exact a aceluiași probatoriu un procuror care nu stă cu capul în aburi de alcool sau care nu este mânat de vedetism în exercitarea profesiei restabilește adevărul la doi ani și jumătate după ce am fost linșat public și distrusă cariera de-o viață. Credeți că vreun ziar străin a mai preluat informația că șeful Fiscului român a fost victima unor nebuni din DNA? Nici vorbă. Sau că alte cozi de topor ca Dragu, Cioloș, și alții să aibă vreo remușcare? Nuuu…ei și-au îndeplinit misiunea!

Pentru toate acestea aveți de gând să atacați statul român la CEDO sau în alte instanțe de judecată?

Avocații se vor ocupa ca fiecare să plătească pentru faptele sale. Și sunt convins că și justiția divină își va spune cuvântul, mai ales că sunt zeci de cazuri de abuzuri ale unor procurori, unele mult mai grave ca al meu. Sunt lucruri pe care le pot dovedi legate de ticăloșia anchetatorilor, altele știu că s-au petrecut în realitate, dar sunt greu dacă nu imposibil de probat…  

 

Cele mai citite

Demitere suspectă a vicepreședintelui grupului GRAMPET. Investitori ruși ar încerca să cumpere fabrici din România

Președintele grupului GRAMPET, Gruia Stoica, un foarte important transportator feroviar privat de marfă din România, a transmis că l-a demis pe vicepreședintele grupului, Călin...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Evită cele mai comune greșeli în deparazitarea internă a câinilor!

Sfaturile utile pentru o deparazitare cât mai eficientă a animalelor de companie Deparazitarea internă este o parte esențială a îngrijirii câinilor - aceasta contribuie la...
Ultima oră
Pe aceeași temă