15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRaport privind punerea în aplicare a dreptului UE în 2018

Raport privind punerea în aplicare a dreptului UE în 2018

În 31 decembrie 2018, România avea 59 de cazuri deschise, dintre care 34 pentru neîndeplinirea la timp a obligaţiilor de transpunere, 20 pentru transpunere incorectă şi/sau necorespunzătoare a directivelor, respectiv 5 pentru încălcări ale regulamentelor, tratatelor şi deciziilor. Raportul anual pentru 2018 indică o uşoară creştere (cu 0,8 %) a procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (1571) comparativ cu anul 2017 (1559 de cazuri).

”Astfel, după ce în 2016 a atins un maxim raportat la ultimii cinci ani, numărul de proceduri a început să se stabilizeze, în 2018 reducându-se cu 5 % faţă de 2016. Printre principalele domenii de politică vizate s-au numărat aspecte legate de mediu, mobilitate şi transporturi, precum şi de piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri. De fiecare dată când dreptul UE nu este aplicat corect, cetăţenii şi întreprinderile nu îşi pot exercita drepturile şi nu au acces la beneficiile conferite de legislaţia UE”, se arată în comunicat.

În domeniul mediului, de exemplu, Comisia a continuat să ia măsuri pentru a asigura respectarea deplină a Directivei privind calitatea aerului în ceea ce priveşte valorile limită ale PM10 şi ale dioxidului de azot (NO2), precum şi sistemele de monitorizare din întreaga UE.

Începând cu anul 1984, în urma unei solicitări formulate de Parlamentul European, Comisia prezintă un raport anual privind monitorizarea aplicării dreptului UE în cursul anului precedent. Parlamentul European adoptă apoi o rezoluţie privind raportul Comisiei. În mod prioritar, Comisia vizează problemele în cazul cărora acţiunile sale de asigurare a respectării legii pot avea un impact real şi pot ajuta cetăţenii şi întreprinderile.

Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă