14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPSD a atacat desființarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 la CCR

PSD a atacat desființarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 la CCR

Judecătorii urmează să discute pe 24 martie sesizare asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea IRDD. Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat, luni, de Senat, cu 84 de voturi „pentru” şi 54 „împotrivă”. Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere.

Proiectul pentru aprobarea OUG nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat după ce forma trimisă la promulgare cu titlul “Lege pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989” a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate, formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

Senatorul PNL Alina Gorghiu le-a cerut parlamentarilor să voteze pentru desfiinţarea acestui institut, deoarece a produs „exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică”.

„O scrisoare deschisă a fost remisă presei din partea Societăţii din Timişoara, a Asociaţiei Revoluţionarilor Fără Privilegii şi din partea Fundaţiei Gheorghe Ursu. Aceşti oameni, care cunosc foarte bine fenomenul Revoluţiei şi ce s-a întâmplat în 1989, spun un singur lucru despre acest institut – că a avut un efect minor, dar neconvingător, că, din păcate, ce a produs acest institut a fost exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică, pentru că a pretins studierea represiunii şi a scos lucrări şi studii despre fapte evidente care au produs moartea a peste 1.000 de români, fără ca măcar, instituţional, să-i numească pe aceşti autori ai crimelor”, a susţinut Gorghiu.

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a susținut corectarea legii, dar nu desființarea IRRD 1989. „Avem acest institut de 16 ani, cu certitudine sunt 16 ani care necesită reforme şi în institute de cercetare, şi nu înţelegem de ce nu corectăm o lege care ni se pare depăşită, de ce nu punem noi proceduri de lucru ale acestui institut care este singurul dedicat cercetării, studiului a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989 în România. Avem încă lucruri neştiute despre Revoluţie şi nu văd raţiunea pentru care un asemenea institut, în loc să fie adus la zi, să fie desfiinţat”, a adăugat Romaşcanu.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă