10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiProtocol între Ministerul Muncii și cel al Transporturilor pentru protecția lucrătorilor sezonieri

Protocol între Ministerul Muncii și cel al Transporturilor pentru protecția lucrătorilor sezonieri

Având în vedere numărul mare de români care se deplasează în afara țării, pentru a lucra ca sezonieri, Ministerul Muncii și Protecției Socialea a demarat campania ”Ești lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile” și a elaborat un Plan de acțiuni pentru informarea și protecția cetățenilor care migrează în scop lucrativ.

Scopul acestei campanii este de a diminua riscurile și vulnerabilitățile cu care această categorie de lucrători s-a confruntat în trecut, în special din cauza muncii în condiții ilegale și a lipsei de informații privind legislația specifică a țărilor în care merg.

Protocolul încheiat între cele două instituții prevede ca Ministerul Transporturilor și Infrastructurii să asigure sprijinul necesar pentru distribuirea pliantelor de informare care fac parte din campanie, în punctele de plecare ale lucrătorilor, precum și să faciliteze difuzarea spoturilor de informare în gări, aeroporturi, stații de metrou, acolo unde există sisteme video.

De asemenea, pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii va fi creată o secțiune specială destinată campaniei de informare a lucrătorilor sezonieri.

Acest protocol deschide seria colaborărilor cu celelalte ministere care pot contribui la creșterea gradului de informare a lucrătorilor sezonieri, săptămâna viitoare urmând să fie semnat un document similar cu Ministerul de Interne.

Informațiile pe care lucrătorii români ar trebui să le aibă înainte de a pleca să muncească în străinătate se referă la condițiile de intrare în țara de destinație și condițiile de muncă, inclusiv cele specifice desfășurării activității, instituțiile care pot sprijini lucrătorii, atât din România, cât și din străinătate, și cum pot fi contactate acestea. Aceste informații se regăsesc pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale sub forma unui ghid și pot fi consultate aici: https://bit.ly/38Wzemo.

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă