11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPropagandă împotriva României și a Republicii Moldova. Rusia vrea să recucerească Basarabia

Propagandă împotriva României și a Republicii Moldova. Rusia vrea să recucerească Basarabia

O acțiune cu caracter diplomatic, organizată de România pe teritoriul Republicii Moldova, a fost speculată de regimul lui Putin pentru a lansa o nouă campanie de propagandă împotriva României și a guvernului pro – occidental de la Chișinău.

Guvernul Rusiei a acuzat inițiativa României de a organiza o acțiune comemorativă, în contextul Zilei Armatei Române (25 octombrie), la unul dintre locurile unde sunt înhumați militari români care au căzut pe teritoriul Basarabiei în cel de-al doilea Război Mondial. Acțiunea comemorativă s-a desfășurat la cimitirul din satul Mana, aflat în centrul Republicii Moldova, unde sunt înhumați și 16 militari români care au murit, în anul 1941, în luptele pentru eliberarea Basarabiei.

Printre persoanele oficiale prezente la comemorare s-au numărat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, atașatul militar al României, colonelul Cristi Ladaniuc precum și ministrul Apărării al Republicii Moldova, Alexandru Pînzari.

„Generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 Decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”, a declarat, la Cimitirul de Onoare al eroilor români, ambasadorul Daniel Ioniță.

La rândul lui, atașatul militar al României, Cristi Ladaniuc, a precizat că eroii omagiați sunt “căzuți eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, consecință a pactului Ribbentrop-Molotov”.

Ambele mesaje sunt postate și pe site-ul Ambasadei României la Chișinău și, după cum se vede, niciunul dintre mesaje nu face referire la Rusia și nici măcar la Republica Moldova – ci doar la al doilea Război Mondial și la pactul Ribbentrop-Molotov, dintre URSS și Germania nazistă.

 

“Ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 Decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”

Daniel Ioniță,

Ambasadorul României în Republica Moldova

„Relaţia dintre România şi Republica Moldova este extrem de importantă pentru noi. Din păcate, autorităţile care guvernează astăzi Republica Moldova au ridicat extrem de multe semne de întrebare şi incertitudini privitoare la angajamentul lor real de integrare în UE, de respectare a valorilor şi principiilor de la nivel european, de asigurare a unei democraţii autentice şi a unei economii capitaliste, a unei economii libere. Din cauza asta, toate eforturile de sprijin se îndreaptă către cetăţenii Republicii Moldova”

Ludovic Orban,

Premierul României

 

Are dreptul România să-și omagieze eroii înmormântați în Basarabia?

Orice țară are dreptul să-și cinstească militarii căzuți în război, indiferent de locul în care sunt înmormântați aceștia.

Ce urmărește Rusia prin această controversă cu România?

Disputa este lansată în preajma alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, de la 1 noiembrie, în care Rusia îl susține pe președintele în funcție, Igor Dodon.

 

 

Rusia a exploatat această acțiune de rememorare istorică pentru a lansa noi acuzații împotriva României. Astfel, Ambasada Rusiei în Republica Moldova a postat pe Facebook un text, doar în limba rusă, în care preia, trunchiat, din declarațiile celor doi oficiali români.

În schimb, textul postat de Ambasada Rusiei la Chișinău vorbește despre regimul Antonescu (deși oficialii Ambasadei României nu făcuseră nicio referire la acesta), lăsând astfel impresia că România de azi l-ar omagia pe generalul Antonescu – ceea ce este o minciună. Potrivit Ambasadei Rusiei, eroii români căzuți pe teritoriul Basarabiei au fost „soldați ai regimului Antonescu”, iar România ar fi vinovată de faptul că militarii ei au participat, alături de nemți, la bătălia de la Stalingrad – bătălie care nu mai făcea parte din războiul de reîntregire a României.

În replică, Ambasada României la Chișinău a transmis un comunicat în care spune că nici măcar nu e surprinsă de reacția Rusiei.

“Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova. România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul”, precizează Ambasada României.

Într-adevăr, acest incident diplomatic este provocat de Rusia în preajma alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programate la data de 1 noiembrie 2020. Cei mai importanți candidați sunt Igor Dodon (pro – rus) și Maia Sandu (pro – europeană). Evident că o campanie denigratoare împotriva României poate spori numărul de voturi pentru Dodon. Rusia a anunțat deja că, dacă Dodon va obține cele mai multe voturi, Occidentul ar pregăti manifestații de stradă, în Republica Moldova, contra lui Dodon. Rusia nu a spus însă de unde știe că Dodon va obține cele mai multe voturi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă