16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialZeci de hectare de culturi din Sibiu, distruse de atacurile porcilor mistreti

Zeci de hectare de culturi din Sibiu, distruse de atacurile porcilor mistreti

Cativa zeci de sateni din localitatea sibiana Hasag s-au plans Prefecturii ca nu mai pot face fata atacurilor porcilor mistreti, animale salbatice protejate de lege care distrug in fiecare an culturile agricole ale satenilor. Numai in ultimele trei zile, oamenii au afirmat ca le-au fost compromise in mare parte culturile de porumb, cartofi si grau de pe suprafete de cateva zeci de hectare, iar autoritatile nu fac nimic pentru a limita aceste stricaciuni.
“Stam de paza zi si noapte. E plin de porci, iar pagubele sunt mari de cateva zeci de milioane de lei, numai in acest an. Nu avem ce face si va trebui sa ne asiguram recoltele, ca autoritatile nu ne ajuta cu nimic, iar despagubiri de la Directia Silvica nu a vazut nimeni inca. Pazim cate doi-trei barbati in fiecare noapte si avem si cainii cu noi”, a afirmat unul dintre localnici.
Oamenii s-au adresat si Prefecturii pentru ca nu au primit nici un ajutor inca din partea Primariei Loamnes, comuna de care apartine administrativ si satul Hasag. “Ne confruntam aici cu o problema care ne da batai de cap. Oamenii trebuie sa se implice mai mult, sa faca pande cu vanatorii. Avem si o comisie de evaluare a pagubelor, insa nu stim de unde vor veni banii pentru cei care vor primi despagubiri”, a declarat primarul din Loamnes, Maria Greavu.
Pagubele provocate de atacurile mistretilor asupra culturilor agricole din zona nu se inregistreaza doar la Hasag, ci si in alte zone din judet. La Ocna Sibiului, spre exemplu, localnicii sunt la fel de nemultumiti de atitudinea autoritatilor si mai ales de indiferenta si lipsa de solutii ce transpare din partea reprezentantilor Directiei Silvice Sibiu.
La presiunile localnicilor si la solicitarea inginerilor agronomi arondati zonei, a fost infiintata o comisie de evaluare a pagubelor, insa agricultorii sunt sceptici ca vor putea recupera ceva, mai ales ca ei au spus ca nici despagubirile stabilite pentru pagubele de anul trecut nu au fost onorate de Romsilva. “Aveau sa ne dea 180 de milioane de lei pentru culturile de porumb si cartofi distruse de porcii mistreti, dar inca nu am primit nici un ban”, a afirmat unul dintre agricultorii din Ocna Sibiului.

Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă