14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVirozele fac ravagii in Constanta

Virozele fac ravagii in Constanta

Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta trage un semnal de alarma referitor la gravitatea cazurilor de viroze respiratorii ce afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Potrivit declaratiilor sefului Biroului de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate din cadrul ASPJ Constanta, dr. Loti Popescu, cei mai expusi pericolului sunt copiii si varstnicii. De asemenea, sunt predispusi la infectii respiratorii suferinzii de boli metabolice, cronice, caracterizate prin scaderea imunitatii organismului.
“Virozele se transmit pe cale respiratorie, prin vorbit, tusit, stranut, fapt ce le da o mare contagiozitate, pentru ca oamenii traiesc in colectivitati. Virozele de sezon debuteaza cu febra de 37-38 de grade, nas infundat, dureri in gat, o usoara durere musculara, oboseala, cateodata dureri de cap”, a precizat dr. Loti Popescu. Virozele respiratorii au un tratament individualizat. Automedicatia nu face decat sa intarzie vindecarea sau sa complice evolutia bolii si sa puna in pericol viata bolnavului. Tratamentul consta in administrarea de medicamente antitermice (care sa scada febra), antivirale, dezinfectante nazo-faringiene, ceai cu lamaie si bai fierbinti. “Hidratarea are o mare importanta. In plus, bolnavul trebuie sa evite zonele aglomerate si contactul cu alte persoane. Prezentarea la medic la primele manifestari de boala si respectarea prescriptiilor medicale asigura vindecarea”, a mai adaugat seful Biroului de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate din cadrul ASPJ Constanta.

Abuzul de antibiotice mareste rezistenta virusului la tratament

Dr. Loti Popescu a precizat ca una dintre cele mai mari greseli in cazul virozelor obisnuite o constituie administrarea la intamplare de antibiotice, o practica frecventa in special la mamele hiperprotectoare cu micutii lor. Abuzul de antibiotice nu face decat sa determine aparitia fenomenului de rezistenta la acest tip de medicamente. In mod normal, simptomele virozei dispar dupa o saptamana. Daca acestea persista sau daca starea pacientului se agraveaza, trebuie consultat de urgenta medicul de familie. Variatiile bruste de temperatura influenteaza incidenta virozelor respiratorii. Organismele se sensibilizeaza; caldura favorizeaza inmultirea germenilor mutanti. Atmosfera incarcata cu monoxid de carbon din centrele urbane, cu praf si alti factori care polueaza ameninta rezistenta imunologica a mucoasei respiratorii, facandu-ne astfel mai sensibili si mai receptivi la infectii si viroze.

Gripa, afectiune mult mai severa
 
Spre deosebire de virozele obisnuite, gripa se manifesta mult mai dur, cu febra mare – 39-40 de grade – dureri musculare, imobilizare la pat. “Populatia este la adapost de aceasta boala prin vaccinarea antigripala. Imunitatea data de vaccinul antigripal se instaleaza la trei saptamani de la vaccinare si se mentine timp de cateva luni”, a mentionat dr. Loti Popescu. Vaccinul antigripal nu ne protejeaza insa si de viroze. De aceea, nu ar trebui sa ne miram cand ne-am vaccinat antigripal si apar totusi simptomele unei viroze respiratorii. Una dintre modalitatile de prevenire a virozelor este miscarea – cel putin 30 minute de activitate fizica sustinuta, zilnic. Pentru cresterea imunitatii, medicii recomanda consumarea de produse apicole (miere, propolis etc.), fructe si legume.

Creste numarul de cazuri

Potrivit raportului ASPJ Constanta, in ultimele zile ale saptamanii anterioare, s-a inregistrat o crestere cazurilor de imbolnaviri prin afectiuni respiratorii prezentate la serviciile de urgenta ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta si celui Clinic de Boli Infectioase Constanta. In cadrul Programului de supraveghere a evolutiei infectiilor respiratorii si gripei, nu s-a inregistrat nici o suspiciune de gripa. Peste 1.790 de constanteni au suferit de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, 49 dintre acestia necesitand internarea in spital pentru tratament sub supravegherea cadrelor medicale. Alte 909 persoane s-au imbolnavit de pneumonie, 100 dintre acestea fiind internate in spital.

Suspiciuni la Tulcea

Probe prelevate de la primele doua persoane de gripa din judetul Tulcera au fost trimise, ieri, spre analiza la Institutul “Cantacuzino” din Bucuresti. Potrivit autoritatilor sanitare, rezultatele vor fi cunoscute cel mai devreme la mijlocul acestei saptamani. Cele doua persoane s-au prezentat la spital acuzand cefalee, febra, dureri in gat, tuse persistenta si iritari ale mucoasei nazale, semne clare ale debutului gripei. Bolnavii se afla, in prezent, sub tratament de spcialitate. ASPJ Tulcea va primi, in cursul zilei de maine cel tarziu, noi doze suplimentare de vaccin antigripal. In ceea ce priveste numarul virozelor, la nivelul judetului, se mentine constant ca urmare a temperaturilor ridicate. ASPJ Tulcea a luat o serie de masuri la nivelul spitalelor ce vizeaza respectarea cu strictete a pogramului de vizita. Rudele si prietenii bolnavilor sunt insotiti pe sectie de cate o asistenta sau infirmiera, iar accesul in sectiile Nou-nascuti, Pediatrie si Terapie Intensiva a fost limitat la maximum.

Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă