Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Viata unui delfin, salvata cu un euro

Acum 60 de ani, in Marea Neagra traiau doua milioane de delfini; numarul acestora a ajuns, in prezent, la numai 50.000. Principalele cauze ale disparitiei sunt capturarea accidentala a mamiferelor in plasele monofilament ale pescarilor si ...

Share

Rl online 0 comentarii

05.08.2005 - 00:00
Acum 60 de ani, in Marea Neagra traiau doua milioane de delfini; numarul acestora a ajuns, in prezent, la numai 50.000. Principalele cauze ale disparitiei sunt capturarea accidentala a mamiferelor in plasele monofilament ale pescarilor si poluarea Marii Negre, care a imputinat reursele de hrana, pentru care delfinii se afla in concurenta cu oamenii.
Organizatia nonguvernamentala Mare Nostrum a lansat ieri un proiect, care ca scop asigurarea conditiilor adecvate de dezvoltare a populatiilor de delfini in zona costiera romaneasca, prin diminuarea impactului negativ al activitatilor economice, in special al pescuitului cu plase.

Indepartati cu ultrasunete

Proiectul Mare Nostrum prevede, in primul rand, montarea unor dispozitive acustice pe aceste plase, in special in zona Grindului Chituc si a in zona 2 Mai-Vama Veche, pentru a tine delfinii la distanta. Actiunea va fi dusa la indeplinire cu ajutorul asociatiilor pescaresti si consta in instalarea a maximum 20 de dispozitive. Instalarea lor va incepe in primavara anului viitor, o data cu inceperea sezonului de pescuit, urmand ca dispozitivele sa fie indepartate in toamna. De asemenea, voluntari ai Mare Nostrum vor supraveghea peste 90 de kilometri din litoralul romanesc, pentru a monitoriza delfinii esuati. "Ne propunem sa luam probe de tesut si toxicologice", spune Cristina Mihai, coordonator proiect. Proiectul mai prevede si marcarea cu semnul "Prietenii delfinilor" a retelei de distributie si comercializare a pestelui procurat de la punctele pescaresti ce folosesc metode de indepartare a delfinilor de plasele de pescuit.
Pentru constientizarea publicului, vor fi create centre de informare pentru turisti si localnici pe plajele din Mamaia, Costinesti si Mangalia si vor fi realizate obiecte personalizate "Delfinul meu" (sepci, brelocuri, tricouri etc.), care vor fi distribuite in schimbul unor donatii.

Citește totul despre:

Comentarii