19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVamile Nadlac si Turnu, sufocate de romani

Vamile Nadlac si Turnu, sufocate de romani

Zeci de mii de cetateni romani care lucreaza in strainatate se intorc in aceasta perioada la locurile de munca.
Astfel, vamile aradene Nadlac si Turnu au fost aproape paralizate, la sfarsitul saptamanii trecute, facand cu greu fata numarului mare al celor ce doresc sa iasa din tara. Situatia se repeta in fiecare an, cu toate ca se iau masuri speciale. Mai mult, dupa ce au de asteptat ore intregi sa iasa din tara, romanii sunt controlati “la sange” si de vamesii maghiari, care sustin ca vor sa preintampine contrabanda.

In loc de spaga, cota la stat

Prin Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac, in ultimele 24 de ore au trecut aproape 30.000 de oameni. Timpul de asteptare a crescut de la 45 de minute, la 4-6 ore. A fost suplimentat numarul vamesilor si al politistilor de frontiera, iar iesirea din tara se face chiar si pe sensul de intrare.
Majoritatea celor care doreau sa iasa din tara sunt romanii care muncesc legal in strainatate si care au venit acasa in concedii. Ei sustin ca acelasi lucru se intampla in fiecare an si sunt extrem de nemultumiti ca, dupa ce banii pe care ii castiga ajung tot in tara, sunt umiliti, stand la cozi interminabile atat la venire, cat si la plecare.
Aproape toti conduc masini de ultima generatie, cumparate in rate sau leasing. Unii sunt medici, ingineri, specialisti apreciati in Italia sau Germania. Nu inteleg ce se petrece si de ce merge atat de incet controlul pasapoartelor in frontiera romaneasca. Mai in gluma, mai in serios, ei spun ca ar fi dispusi sa ajute Statul Roman sa se doteze cu calculatoare de ultima generatie, ca sa nu mai existe cozi in permanenta si sa vada mereu stiri negative pe aceasta tema privitoare la tara lor. Adica, in locul clasicei spagi, ar da legal bani, contabilizati, pentru dotari.
Oamenii au facut si un calcul: daca s-ar da cate 5 euro de persoana, numai intr-o zi cum a fost cea de sambata, la Nadlac s-ar castiga 150.000 euro. Daca se cumuleaza numarul total al romanilor care muncesc in strainatate, care vin cam de doua ori pe an in tara, atunci cu acesti bani Politia de Frontiera ar putea fi dotata la nivel european.
La PTF Nadlac, cozi uriase sunt si la TIR-uri, soferii turci si bulgari amenintand mereu ca vor da Statul Roman in judecata pentru ca li se strica marfa in autotrenuri. Politia rutiera incearca sa asigure ordinea in traficul spre vama si impreuna cu Politia de frontiera dirijeaza autoturismele spre alte puncte de trecere a granitei din judet – Turnu si Varsand.

La Turnu, cozi-record

Cozi record au fost si la Vama Turnu. Pe langa sute de autoturisme si zeci de autocare mai stau in frontiera si TIR-uri cu incarcatura de pana la 7,5 tone. Politistii de frontiera sustin ca nu au mai avut un asemenea trafic in ultimii ani. Controlul se face amanuntit, deoarece in urma cu cateva zile, un cetatean american, prieten cu un parlamentar roman, dupa ce a trecut granita prin Turnu si-a sunat amicul si i-a spus ca i s-ar fi cerut spaga 150 de euro. Cum nu a putut indica cine i-a cerut banii, nu s-au putut lua nici masuri concrete, dar verificarile la nivel de Politie de frontiera continua.
Timpul de asteptare a crescut la 4-6 ore, in paralel cu autoturismele fiind zeci de autocare. Cu toate ca au fost adusi mai multi vamesi si politisti de frontiera, ei nu pot face fata traficului care este dirijat pentru a descongestiona traficul prin punctele de trecere a granitei din cele doua localitati aradene.

Ungurii controleaza “la sange”

Desi se incearca dirijarea traficului si pe Vama Varsand, majoritatea refuza sa ocoleasca prin acest punct de frontiera. Aici, traficul este mai redus decat de obicei. Politistii de frontiera fac, insa, tot posibilul pentru a nu avea cozi. In permanenta, cate un politist de frontiera scoate din coada cetatenii care locuiesc in state membre ale UE, care trec cu un control sumar al actelor.
In schimb, romanii care se intorc la munca sunt controlati amanuntit, pentru a nu fi cazuri de iesire din tara cu pasapoarte suspendate. Nici macar la TIR-uri nu exista cozi prin aceasta vama in partea romana, in timp ce in partea maghiara timpul de stationare la autotrenuri este de cateva ore.
Un control amanuntit este efectuata, insa, de catre vamesii maghiari. Anumite surse au declarat ca detin informatii despre faptul ca in fiecare an, cand se intorc in strainatate, romanii cumpara de la free-shop-urile dintre punctele de trecere a frontierei tigari si alcool in cantitati mari, incalcand, astfel, legislatia europeana.
De asemenea, oamenii aduc mancare din tara, desi legislatia europeana interzice acest lucru. Astfel, unii dintre romani trebuie sa renunte in vama maghiara la oalele cu sarmale si la cutiile cu pateu primite de la rude.
Calvarul romanilor se va repeta in decembrie, cand acestia se intorc acasa pentru sarbatorile de iarna.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă