Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

USR reclama maghiarizarea fortata a secuilor de catre UDMR

Liderul Uniunii Secuilor din Romania (USR), Kiss Kalman, a lansat, ieri, un nou atac la adresa formatiunii politice conduse de Marko Bela, UDMR. Aceasta, desi el anuntase, in urma cu cateva zile, ca s-a hotarat relaxarea relatiilor dintre cele ...

Share

Adrian A. Giurgea 0 comentarii

09.06.2005 - 00:00
Liderul Uniunii Secuilor din Romania (USR), Kiss Kalman, a lansat, ieri, un nou atac la adresa formatiunii politice conduse de Marko Bela, UDMR. Aceasta, desi el anuntase, in urma cu cateva zile, ca s-a hotarat relaxarea relatiilor dintre cele doua partide. Astfel, intr-o scrisoare deschisa adresata Departamentului pentru Relatii Interetnice (DRI), Kiss reclama maghiarizarea fortata a secuilor de catre UDMR si cere reverificarea rezultatelor referendumurilor care au avut loc dupa 1989 in Romania.
"O etnie nu poate fi stearsa cu buretele numai pentru un scor electoral mai mare in favoarea unei alte etnii. Rugam sa verificati documentele recensamantului din 1992 si apoi pe cel din 2002", a mentionat liderul USR in epistola deschisa adresata sefului DRI, Marko Attila. In document se mai afirma ca departamentul condus de acesta ar fi trebuit sa faca demersuri pentru protejarea minoritatii secuilor.
"Ar fi trebuit sa indemne chiar si institutia dumneavoastra la masuri suplimentare de discriminare pozitiva, pentru a stopa acest regres alarmant care, in opinia noastra, se datoreaza procesului fortat de maghiarizare si atmosferei create de partidul UDMR si, nicidecum, nu oglindeste numarul real al secuilor", mai sustine Kiss Kalman. El a adaugat ca la sugestia UDMR, rubrica cu cei peste 500 de secui a fost stearsa din centralizatorul national si trecuta in rubrica maghiarilor.
"USR va face toate demersurile pentru a demonstra, daca va fi nevoie, pe plan international, ca acest gest de radiere a unei minoritati nationale se leaga direct de interesele politice ale UDMR", a mai avertizat liderul secuilor. El s-a declarat, totodata, nemultumit de atitudinea noii conduceri a Departamentului pentru Relatii Interetnice fata de problema acestei etnii.
"Suntem pusi in situatia de a fi obligati sa combatem public atat afirmatia domnului senator Gyorgy Frunda - cum sunt oltenii romani, asa sunt si secuii maghiari - cat si afirmatia recenta a unui alt reprezentant marcant al UDMR, care sustine ca, de fapt, dupa Proclamatia de la Alba Iulia, etnia secuilor si a sasilor a disparut", a spus liderul USR. Acesta considera ca etnia secuilor a existat si inca mai exista, drept pentru care recunoasterea acesteia nu ar fi decat un lucru firesc din partea autoritatilor.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...