10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUSR critica termenele lungi necesare pentru repararea caminelor

USR critica termenele lungi necesare pentru repararea caminelor

Uniunea Studentilor din Romania (USR) a atras atentia, ieri, asupra contractelor incheiate pentru reabilitarea a 16 camine din tara pentru care s-au stabilit termene de finalizare de pana la 15 luni. Reprezentantii studentilor au afirmat ca au discutat cu responsabilii de la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), care le-au spus ca universitatile au incheiat contractele, si nu ministerul. Studentii sustin ca au aflat ulterior ca ministerul s-a ocupat de intocmirea contractelor si ca termenele de finalizare a lucrarilor de catre firme sunt foarte mari, incadrandu-se intre 10 si 15 luni. Studentii din caminele respective au fost dati afara pentru a se putea incepe lucrarile si vor ramane fara locuri de cazare probabil si la anul daca firmele vor respecta termenele contractuale si nu vor termina mai repede reabilitarea. Sigur este ca studentii nu vor putea beneficia de locurile de cazare din cele 16 camine de la data de 1 octombrie, cand incepe anul universitar. Numarul lor este estimat la 6.000-7.000, studenti care vor ingrosa randurile celor nevoiti sa-si gaseasca o gazda pentru a se caza.
USR a mai protestat impotriva aplicarii OG nr. 266/2005, prin care sunt interzise achizitiile de mobilier de catre institutiile publice. Aceasta inseamna ca nici caminele nu mai pot fi dotate cu mobilier nou, iar studentii vor fi nevoiti sa foloseasca aceleasi paturi si dulapuri vechi. MEdC le-a permis universitatilor sa se ocupe doar de reconditionarea mobilierului vechi, astfel incat acesta sa poata fi folosit cel putin inca un an. Fondurile alocate de la stat au fost foarte mici in acest an. De exemplu, caminele din Regie au primit un miliard de lei, ceea ce inseamna cate 37 de milioane de lei vechi pentru fiecare camin, suma ce nu ajunge nici pentru varuire si vopsitorie.
Pe studenti ii mai asteapta o veste “buna”: regia de camin se va majora cu 20-30% in anul universitar 2005-2006, ajungand pana la 1,5-1,6 milioane de lei vechi. Una dintre cauze este majorarea tarifelor la energia electrica. Pentru camine, facturarea se va face la tarif industrial, si nu tarif de consumator casnic, asa cum se proceda in trecut.
In acest an, USR a estimat ca vor ramane fara locuri de cazare 30-40% din studenti. In conditiile in care regia de camin va creste, va deveni mai rentabil pentru studenti sa locuiasca la gazda.
USR a cerut alocarea unui procent de cel putin 6% din PIB pentru invatamant in 2006 si o subventie pentru camine de minimum 965.000 de lei noi. Studentii mai vor sa fie consultati in legatura cu problemele pe care le au si la elaborarea proiectelor de legi. Daca nu se vor respecta aceste doleante, ei ameninta cu greva generala.

Inca 20 de miliarde ROL pentru reparatii la camine

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a suplimentat cu 20 de miliarde ROL subventiile pentru executarea lucrarilor de reparatii capitale, consolidari si investitii la camine. Pana in prezent, s-au alocat institutiilor de invatamant superior suma de 495 de miliarde ROL, reprezentand finantarea complementara. Sumele sunt utilizate exclusiv pentru reamenajarea si constructia de camine noi si cantine pentru studentii din invatamantul de stat. Suplimentarea cu inca 20 de miliarde ROL a subventiilor pentru camine si cantine a fost data in vederea pregatirii acestor spatii pentru noul an universitar.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă