10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUrgia apelor a ajuns la Constanta

Urgia apelor a ajuns la Constanta

Dupa ce au distrus mai multe judete din nordul tarii, ploile furibunde s-au abatut, incepand de ieri dimineata, asupra litoralului. Nordul judetului a fost practic inecat de ape. Autoritatile s-au pregatit din timp cu oameni si utilaje pentru a face fata stihiilor, insa zeci de familii din satele afectate au ramas fara agoniseala de o viata.

Situatia cu care s-au confruntat locuitorii din Garliciu a fost grava. Peretii unei case s-au prabusit, din fericire, spre exterior, fara ca nici unul dintre ocupanti sa fi fost ranit. Alte sase gospodarii au fost inundate. Drumul dintre localitatile Garliciu si Daieni a fost blocat de aluviuni, iar grosimea stratului este intre 15 centimetri si un metru. Directia Judeteana de Drumuri si Poduri a fost solicitata sa deplaseze in teren oameni si echipamete cu care sa se actioneze pentru deblocarea drumului. Situatia este la fel de grea pe mai multe drumuri nationale si judetene. Grosimea stratului de apa masoara, pe DN 22, 15-20 de centimetri. Pe aceeasi artera, intre Poarta Alba si Basarabi, s-a actionat pentru indeparea stratului de mal de pe carosabil. Pe DN3 – Basarabi-Constanta, adancimea apei a ajuns si la 70 de centimetri, dar circulatia nu a fost intrerupta. Miercuri noapte prefectul judetului, insotit de membri ai Comandamentului judetean pentru situatii de urganta Costanta s-au deplasat in nordul judetului pentru a evalua la fata locului situatia creata in urma ploilor abundente. “Harsova – subsolurile a sase blocuri au fost inundate, dar echipajele pompierilor erau acolo. Alte doua, unul de la Medgidia iar altul de la Midia, au intervenit pentru evacuarea apei. In acest moment situatia este sub control”, a declarat Danut Culetu, prefectul judetului. In situatia centralizata la prefectura figureaza zeci de case si gospodarii avariate.

RAJA, in alarma de gradul zero

In urma avizarilor primite privind prognoza meteo, cu ploi abundente si in cantitati foarte mari, precum si posibilitatile limitate ale retelei de canalizare de preluarea in conditii optime a apelor pluviale, retea care in majoritatea cazurilor are o vechime de peste 50 ani, la nivelul Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta s-a intocmit un plan de masuri pentru asigurarea interventiilor operative in caz de calamitati in perioada 4-31 iulie 2005. In vederea asigurarii functionarii la parametrii optimi si in conditii de siguranta a sistemelor de alimentare cu apa potabila in toate localitatile in care Regia isi desfasoara activitatea, in urma dispozitiei directorului general RAJA Constanta, Felix Stroe, s-a constituit Comandamentul de Coordonare a interventiilor operative, comandament care are in componenta atat membrii consiliului director, cat si sefii tuturor sectiilor. Reprezentantii Comandamentului asigura permanenta la conducerea actiunilor specifice intreprinse in aceasta perioada, 24 de ore din 24. Astfel, in tot acest timp, membrii comandamentului se vor afla, prin rotatie, in permanenta la sediul Regiei pentru a prelua toate sesizarile, dar si pentru a rezolva cu promptitudine toate situatiile aparute. Abonatii care inregistreaza probleme la sistemul de alimentare cu apa potabila si canalizare pot sesiza lucratorii Regiei, la numarul de telefon al Comandamentului de Coordonare – 66.19.40 sau la numerele de telefon de la dispecerat: 66.44.44 sau 924. In plus, in toate localitatile in care Regia isi desfasoara activitatea, la nivelul fiecarei sectii a Regiei s-au constituit echipe specializate de interventie cu toate utilajele necesare, iar numarul personalului care asigura interventia s-a triplat. Toate autovehiculele si utilajele Regiei au fost verificate si revizuite pentru a putea face fata oricarei situatii aparute. In urma precipitatiilor cazute in ultima ora, la dispeceratul Regiei s-au primit aproximativ 40 de reclamatii, toate vizand posibilitatile scazute de preluare a apelor uzate de catre sistemul de canalizare subdimensionat, construit si proiectat in urma cu peste 30-35 de ani, perioada in care necesitatile municipiului Constanta erau mult mai mici. Reprezentantii Comandamentului vor asigura non-stop permanenta la sediul Regiei si vor raspunde la toate solicitarile primite.

Municipiul Constanta, blocat de torenti

Circulatia a fost practic blocata in majoritatea intersectiilor din municipiu. Drumul dinspre Piata Ovidiu si Casa de Cultura, de exemplu, a fost un adevarat calvar. La intersectia dintre Mihai Viteazu si bulevardul Ferdinand apa atingea aproape jumatate de metru. Nici macar jeep-urile nu se mai incumetau sa traverseze. O familie de turisti din Arges, intr-o Dacia Nova, au fost nevoiti sa se intoarca pe strada Traian. La capatul acesteia, alta intersectie, alta balta. Precaut, soferul a preferat sa o ia de-a dreptul pe trotuar. In intersectia dintre Baba Novac, stalpii de semafor cazusera practic in mijlocul drumului. Intersectia dintre strazile Eliberarii si Soveja erau aproape de netrecut. Canalizarile dadeau pe afara, iar circulatia era infernala. “La un moment dat, am auzit apa bulbucaind in spatele masinii: era sunetul scos de teava de esapament, inundata cu totul”, spune Cristi B., de la volanul unui VW Passat. Purtatorul de cuvant al Serviciului Politiei Rutiere Constanta, inspector principal Marian Tudose, a declarat ca ar fi bine ca soferii sa nu mai plece la drum cu autoturismele, existand riscul de a nu ajunge la destinatie decat cu mare intarziere. Totodata, Marian Tudose a mentionat ca pe DN 3, Constanta-Bucuresti, in localitatile Basarabi si Valu lui Traian circulatia autoturismelor a fost blocata timp de aproape o ora din cauza torentilor de apa. Tramvaiele de pe liniile 101 si 102 a fost oprite si liniile de tensiune au fost debransate

Primaria evalueaza pagubele

La doar cateva minute de la inceperea potopului mai multe echipe de inspectori din cadrul Primariei au plecat in zonele de risc ale Constantei. Pe aleea Sirenei, din cartierul Bratianu, lumea era disperata. Si la ultimele ploi, apa le-a intrat in case; atunci au primit ajutoare de la autoritatile locale. In cartierul Coiciu, situatia era disperata. Lumea se adunase pe strazi si privea neputincioasa “raurile” care curgeau pe strazi. Pe strada Belsugului, de exemplu, apa a intrat in cateva case. “De fiecare data cand ploua trebuie sa punem mana pe galeti. Nu mai stim ce sa facem”, spune unul dintre locatari. Nici apartamentele de la parterul blocurilor nu au fost ferite de furia apelor. In zona Farului zeci de imobile au fost inundate. De furia apelor nu a scapat nici Casa Casatoriilor, unde siroaiele de apa au inundat arhiva. Cand ploaia s-a mai domolit, lumea a inceput sa contabilizeze pierderile: mobila care plutea in curte, aparate electrice si electrocasnice “spalate” de ploaie, masini mutate din loc de puhoaie. Apele se retrageau incet, dar cerul era inca amenintator.

Pericol de epidemii

Doua echipe apartinand Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta s-au deplasat in localitatile afectate pentru a evalua situatia in vederea aplicarii masurilor antiepidemice.
Astfel, in zona Basarabi-Sinoe reprezentantii Directiei au decis ca nu sunt necesare masuri antiepidemice. Conform unui comunicat al institutiei, s-a luat legatura cu primaria din localitate si cu medicii care isi desfasoara activitatea in aceasta zona in vederea asigurarii asistentei medicale in cazul in care localnicii o solicita.
In zona Poarta Alba au fost afectate 20 de gospodarii care adapostesc 63 de persoane. Pentru imunizarea activa a populatiei s-au catagrafiat toate persoanele afectate de inundatii in vederea vaccinarii antitifoidice. Din cele 20 de gospodarii inundate, trei au ca surse de apa fantanile proprii. Acestea au fost dezinfectate de catre echipele Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, urmand ca proprietarii, ajutati de primaria localitatii, sa golesca si sa curete fantanile. Populatia care folosea ca sursa de apa fantanile inundate a fost atentionata asupra faptului ca apa nu poate fi folosita in scop potabil si nici pentru nevoile casnice. Pana la dezinfectarea tuturor fantanilor, locuitorii vor folosi sursa de apa de la reteaua localitatii.

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă