8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUDMR si Tokes fac pace pentru o zi

UDMR si Tokes fac pace pentru o zi

» Cele doua tabere participa impreuna, in Bihor,
la manifestatiile dedicate comemorarii pasoptistilor maghiari

UDMR si organizatiile care il sprijina pe episcopul reformat Tokes Laszlo vor sarbatori impreuna ziua de 6 octombrie in Bihor, desi initial cele doua formatiuni aveau pregatite doua programe separate.
Vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor, Szilagyi Zsolt, a declarat ca desi, initial, UDMR-ul a tinut sa organizeze separat aceste ceremonii, printr-un contraprogram, in final, au ajuns la un consens.
"In ciuda faptului ca UDMR Bihor a incercat sa organizeze ceva separat, in urma negocierilor de ieri dupa-amiaza, s-a ajuns la decizia sa organizam impreuna, in concluzie, festivitatea va fi comuna", a declarat ieri Szylagyi Zsolt.
Presedintele UCM Bihor, Csuzi Istvan, a tinut sa sublinieze ieri ca cei care incearca sa dezbine comunitatea maghiara vor fi taxati la alegeri, facand aluzie la atitudinea UDMR Arad, fata de episcopul Tokes. Filiala aradeana a Uniunii l-a exclus pe episcop de la manifestarile prilejuite de comemorarea celor 13 generali maghiari ucisi la Arad in timpul Revolutiei din 1848.
"Inainte de a ajunge la acest compromis nu au fost premise imbucuratoare pentru ca presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras nu l-a invitat pe Tokes. Cei care submineaza unitatea nationala prin ideologoii de partid gresesc. Ei vor fi sanctionati de electorat", a declarat Csuzi Istvan.
Programul comun din 6 octombrie prevede inceperea festivitatii sambata la Valea lui Mihai, unde va avea loc o liturghie festiva oficiata de episcopul Tokes Laszlo si discursuri la placa memoriala a lui Sass Kalman.
Reprezentantul UDMR la eveniment, Biro Rozalia, va tine un discurs la statuia lui Szacsvay Imre.
Szacsvay Imre si Sass Kalman reprezinta pentru comunitatea maghiara eroi ai momentului istoric 1848.
La evenimentele de la Bihor va participa si Orban Viktor, presedintele FIDESZ si vicepresedintele PPE.

NEGOCIERI

Presedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a spus ca Uniunea a decis sa comemoreze impreuna cu organizatiile care il sprijina pe Tokes, pentru a respecta spiritul Revolutiei din 1848.
"Nu cred ca momentele de acest gen ar trebui sa fie cele care sa rupa in doua comunitatea maghiara. Nu a existat in 1849 general care sa fi tinut cu o parte sau cu alta ci generali care au crezut in ideea revolutiei", a declarat ieri Szabo. Acesta i-a sugerat lui Tokes ca ar trebui sa se gandesca la notiunea de "impreuna" si in perspectiva alegerilor europarlamentare la care episcopul va participa in calitate de candidat independent.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă