Turnul de Apa din Cugir va fi restaurat

- Vechea cladire va deveni simbolul orasului.- Turnul a ramas nefolosit din anul 1964.- Restaurarea va costa aproximativ 200.000 de lei.Orasul Cugir din judetul Alba este recunoscut mai ales pentru armele si ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

28.02.2009 - 00:00

- Vechea cladire va deveni simbolul orasului.

- Turnul a ramas nefolosit din anul 1964.

- Restaurarea va costa aproximativ 200.000 de lei.

Orasul Cugir din judetul Alba este recunoscut mai ales pentru armele si munitia fabricate la uzina mecanica. Putina lume stie ca localitatea mai are un simbol. Este vorba despre vechiul Turn de Apa, construit de mesteri italieni, in urma cu un secol. Scopul Turnului a fost regularizarea apei adusa prin canalul Waserlain (drumul de apa) de la barajul ridicat in fata apelor Raului Mic, chemat popular Taul lui Nila. Acest turn de 25 m inaltime, proportionat printr-o cadere de la 60 m, "furniza" apa care punea in miscare paletele turbine ce asigurau curentul electric necesar Fabricii de Fier si necesitatilor fostei comunei Cugir. Tot din bazinele turnului pleca si apa necesara cismelelor, asezate la intersectiile strazilor principale. Turnul, simbol trecut si prezent al urbei, a fost "pensionat" in 1964, dar a ramas in picioare, sfidand timpul si abandonul, cerandu-si dreptul la existenta, implorand o reparatie urgenta pana nu este prea tarziu. Ridicat la poalele dealului Chiciora, la inaltimea barajului, pe terenurile Fabricii de Fier, infiintata in anul 1799.


Adminstratia actuala din Cugir intentioneaza sa finanteze un proiect pentru reabilitarea Turnului de Apa. Potrivit viceprimarului Rodica Florea acest obiectiv ar putea redeveni simbolul orasului de la poalele Draganei in conditiile in care de-a lungul anilor industria cugireana a depins permanent de functionarea lui. Constructia se afla intr-o avansata stare de degradare. Consliul local Cugir a aprobat recent o documentatie in faza de studiu de fezabilitate privind reabilitarea Turnului. Potrivit studiului, lucrarea va costa aproximativ 200.000 de lei si va presupune activitati de consolidare a constructiei si de amenajare exterioara si interioara, respectiv amenajarea cailor de acces si inlocuirea retelei de iluminat. Reprezentantii Primariei doresc sa realizeze si un proiect de finantare din fonduri europene.

Citește totul despre:

Comentarii