8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTransfer cu schepsis în învăţământul mureşean

Transfer cu schepsis în învăţământul mureşean

Nepotul primăriţei din Deda, Lucreţia Cadar (PDL), a fost transferat de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Târgu-Mureş la Grupul Şcolar “Vasile Netea” din Deda pentru a nu repeta clasa a IX-a. Elevul M. P. a rămas repetent la limba română, dar cu toate acestea a fost înscris în clasa a X-a la şcoala din localitatea în care mătuşa lui este primăriţă. Dat în vileag transferul care ar fi trebuit să îl scape de repetenţie pe nepotul primăriţei, conducerile celor două şcoli dau vina una pe alta pentru situaţia creată.

Explicaţii şi justificări

“Cei de acolo (de la Grupul şcolar din Deda – n.r) trebuiau să îl înscrie în clasă în funcţie de studii. La noi s-a înregistrat cererea de transfer. În acte, elevul este repetent. Foaia matricolă este la noi. Încă nu sunt făcute actele pentru transfer”, a spune directorul LPS Târgu-Mureş, Adrian Rucoi, care este şi inspector şcolar de sport în cadrul IŞJ Mureş. Inspectorul şcolar este contrazis, însă, de directorul adjunct al şcolii din Deda, care spune că înscrierea nepotului primăriţei în clasa a X-a a avut la bază un document semnat chiar de directorul LPS, nimeni altul decât Adrian Rucoi. “De la Târgu-Mureş a venit dosarul cu cererea doamnei (mama elevului -n.r.) de transfer din clasa a X-a B în clasa a X-a la Grup Şcolar “Vasile Netea” din Deda, însoţită de aprobarea de la LPS cu ştampilă, viză, tot ce trebuia”, a declarat directorul adjunct Adrian Bândilă, care recunoaşte, totodată, că nici până astăzi foaia matricolă a elevului care a fost înscris în clasa a X-a nu a ajuns la Deda. Asta deşi legea prevede că, în cel mult 30 de zile de la începerea şcolii, documentele legate de transferul elevilor ar fi trebuit să ajungă la şcoală.

Inspectorul şcolar general de la Târgu-Mureş, Dumitru Matei (PDL), spune că nu a fost informat despre acest transfer, dar a dispus o anchetă internă imediat ce cazul i-a fost sesizat de presă pentru a vedea cum s-a putut ajunge în această situaţie. “Directorul de la LPS a scris că este de acord cu transferul fără a verifica însă catalogul. În acte elevul este repetent şi va intra în clasa a IX-a, sub nici o formă nu poate continua în clasa a X-a”, a precizat Dumitru Matei. El a mai spus că directorii ambelor şcoli vor fi sancţionaţi pentru neglijenţă. “Am dispus constituirea unei comisii de cercetare şi vom lua măsurile în funcţie de rezultatele anchetei”, a completat inspectorul şcolar general de la Târgu-Mureş. El susţine că şi familia elevului a dat dovadă de lipsă de sinceritate pentru că a cerut transferul în clasa a X-a, deşi ştia că acesta este repetent.

Primăriţa spune că nu ştia că nepotul său e repetent

Primăriţa din Deda, Lucreţia Cadar, spune că nu are nici o implicare în transferul nepotului său şi afirmă chiar că M. P. nu ar fi ştiut că este repetent. “Băiatul mi-a spus că ştia că a fost trecut. Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo. Ştiu că de la liceu i s-a aprobat transferul, dar nu m-am implicat în acest transfer. Am vorbit doar cu un inspector, care mi-a spus că trebuie rezolvată legal problema. Cert este că în momentul de faţă copilul nu are un statut legal în şcoală”, a declarat Lucreţia Cadar, care este de părere că întreaga culpă ar avea-o cei de la Târgu-Mureş, asta cu atât mai mult cu cât nepotul său a aflat la o lună după începerea şcolii că este repetent. Surse din învăţământul mureşean susţin că familia elevului ar fi încercat transferul acestuia şi la alte şcoli din Târgu-Mureş, însă acolo nu ar fi fost acceptat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă