15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTraditii populare la malul marii

Traditii populare la malul marii

» Targul de traditii de Paste deschis in statiunea Mamaia a oferit miilor de vizitatori sansa de a se familiariza "pe viu" cu o serie de mestesuguri populare.

Intr-un cort imens situat in piateta Cazinoului din Mamaia au fost adapostite o parte din comorile populare romanesti si pastratorii acestora in cadrul programului "Lumina de la malul marii, Paste pe litoral". Aici a putut fi observata tehnica incondeierii oualor, a realizarii icoanelor pe sticla, dar si modul cum se fac broderiile romanesti pe costumele populare, precum si modalitati de olarit. Artizanii populari au revelat o serie din secretele ascunse in spatele trudei lor, sustinand ca, inainte de partea financiara, doresc pastrarea mestesugului traditional. In spatele cuvintelor frumoase s-a aflat insa marele regret ca "dupa ei" prea putini s-ar mai incumeta sa duca traditia, autenticul romanesc mai departe. "Am ramas foarte putini si este pacat", ne-a declarat Iulia Gordan, care realizeaza costume populare. Aceasta este din Breaza, judetul Prahova, si in fata standului sau afisa cu mandrie o poza in care aparea alaturi de fosta Prima Doamna a Americii, Laura Bush. "La summitul NATO i-am oferit sotiei presedintelui SUA o naframa. A fost placut impresionata, iar pe noi ne-a impresionat cat de apropiata a fost de romani si de faptul ca i-au placut traditiile", ne-a explicat aceasta, aratandu-ne si scrisoarea de multumire primita acasa de la doamna Bush. Alaturi tronau cateva sute de diplome de excelenta pe care Iulia Goran le-a obtinut in cariera sa, acte ce-i atesta priceperea si devotamentul de care da dovada pentru pastrarea artei broderitului traditional. "Panza o cumpar de la fabrica, la Intorsura Buzaului se face panza cat de cat de calitate. La o ie se lucreaza peste trei saptamani si jumatate. O ie mare. E o pasiune nebuna: imi place sa fac, sa migalesc. Daca nu ar fi pasiune… Trebuie sa aratam ca se mai mentine traditia."

Pasiune, rabdare si multa dragoste
Traditiile oltenesti au fost aratate vizitatorilor targului de catre Antoneta Nadu. Aceasta a prezentat atat lucrari terminate, cat si modalitati de realizare a "toalelor" care se astern pe jos, pe pat sau se pun pe pereti. "Covoarele cu camp de flori, chilimele, carpete, prosoape decorative, stergarele, fetele de masa, traistele si fetele de perna sunt toate lucrate numai din lana si bumbac", ne-a declarat Antoneta Nadu. Aceasta a exemplificat la micul razboi de tesut sustinand ca, pe langa pasiune si rabdare, pentru a realiza un obiect popular iti trebuie si multa dragoste. Mandra olteanca s-a laudat cu creatiile ei, modelele folosite la lucrarile ei fiind culese de la batranele satului in ani de truda. "Covorul oltenesc este o piesa importanta, de rezistenta pentru cultura poporului roman. Este lucrat manual si respecta modelul traditional", a explicat aceasta. De altfel, aceasta are acasa, la Bechet, in judetul Dolj, un atelier de tesatorie unde incearca sa pastreze viu mestesugul locurilor natale.

Elena Udrea, in ie si colanti
Targul traditional de Paste a fost deschis de ministrul Turismului, Elena Udrea. Aceasta a venit imbracata intr-o ie bucovineana pe care o purta pentru a-si respecta promisiunea ca va promova Bucovina pe litoral. Incinsa cu brau, avand o traistuta traditionala pe umar, blonda democrat-liberala a "asortat" si o pereche de colanti care s-au dovedit ideali in plimbarea pe care aceasta a facut-o cu bicicleta. Cat priveste targul, Elena Udrea ne-a declarat ca cel mai dulce stand i s-a parut cel de turta-dulce, dar ca a ramas impresionata de standul unde se incondeiau ouale. Oricum, sefa de la Turism a considerat targul o reusita, atat din prisma expozantilor care au venit la malul marii de Inviere, cat si din punctul de vedere al turistilor care au avut posibilitatea sa se familiarizeze cu traditiile populare romanesti.

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă