11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialTopul investiţiilor de lux în administraţia bistriţeană

Topul investiţiilor de lux în administraţia bistriţeană

Crucea înaltă de 30 de metri, luminată noaptea cu leduri şi ridicată la graniţa între Transilvania şi Moldova, investiţie a Consililui Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, va fi inaugurată în curând. Investiţia s-a ridicat la 1,5 milioane de euro şi a fost suportată, în întregime, de CJ Bistriţa-Năsăud, cu bani din buget. În top urmează modernizarea Palatului Administrativ cu marmură şi alte finisaje scumpe.

Construcţia crucii de la Piatra Fântânele a început în urmă cu doi ani. Cei 250.000 de euro alocaţi iniţial pentru soclu au fost doar începutul. În final, lucrarea a costat 1,5 milioane de euro şi e gata de inaugurare chiar la începutul acestei luni. Ideea nu-i aparţine preşedintelui CJ Bistriţa-Năsăud, ci ÎPS Bartolomeu Anania cel care, de altfel, a vrut să amenajeze, în Pasul Tihuţa, un centru monahal.

„Investiţia în cauză a fost bugetată, adică votată de Consiliul Judeţean. Este adevărat că la propunerea mea. Eu consider că, o astfel de lucrare, o cruce între două judeţe nu trebuie comentată. Ea este luminată, nu mă laud că e monumentală, dar aşa e. Eu sunt mulţumit de cum a ieşit, dar nu am făcut-o ca să-mi poarte numele”, a spus Liviu Rusu, care crede că suma e mică în raport cu banii pe care i-a atras în judeţ de când e preşedintele CJ.

„Lucrarea în cauză costă 1,5 milioane de euro. În timpul mandatului meu, în judeţ au intrat peste 200 de milioane de euro. Ar trebui să fac de două sute de ori mai multă popularitate, nu? Nu spun că, dacă am adus atât de mulţi bani, pot să-mi îngădui să fac un lucru de suflet sau de spirit. A fost un parteneriat între Mitropolia Clujului, o dorinţă a mitropolitului Bartolomeu Anania, am acceptat-o cum se cuvine, ne-am înhămat la răspundere şi tot ce s-a făcut în încercarea de a ne opri să terminăm construcţia, nu a făcut decât să ne mobilizeze şi să terminăm în doi ani. Probabil că, la începutul acestei luni, o vom inaugura”, a spus Liviu Rusu. Crucea este înălţată în apropierea mănăstirii de la Piatra Fântânele

În mănăstirea ortodoxă cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” sunt peste 20 de măicuţe care au venit de la Văratec şi s-au stabilit aici în anul 1995. Atunci, mănăstirea a fost reînfiinţată, după ce în anul 1960 fusese transformată în parohie. Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă în anul 1928 de către episcopul Nicolae Ivan de la Cluj.

La Mănăstirea Piatra Fântânele este viaţă de obşte, ceea ce înseamnă că măicuţele trăiesc în comun şi îşi împart sarcinile pentru a avea toate cele necesare. În prezent, ele lucrează la ridicarea complexului monahal alcătuit din ateliere, chilii şi paraclis.

Încă o cruce, pe Călimani

Ctitoria de la Piatra Fântânele nu este singura cruce monumentală din zonă. De curând, Preasfinţitul Vasile Someşeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a sfinţit o cruce metalică, amplasată în vârful Munţilor Călimani.

Potrivit Radio Renaşterea, la slujba de sfinţire au participat pr. protosinghel Gavril Horţ, duhovnicul Mănăstirii Piatra Fântânele, pr. ierodiacon Ioan Flore din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei şi un grup de maici de la Mănăstirea Piatra Fântânele, în frunte cu maica stareţă Pamfilia Solcan.

Crucea metalică din Munţii Călimani a fost realizată de părintele duhovnic Gavril, are o înălţime de peste 1,5 metri şi are inscripţionate câteva versuri. Crucea şi materialele necesare pentru soclul monumentului au fost duse pe munte de un grup de credincioşi din Piatra Fântânele. În urmă cu scurt timp, maicile de la Mănăstirea Piatra Fântânele au realizat, tot în Munţii Călimani, în vârful Grui, un Monument al Eroilor, în memoria militarilor căzuţi pe câmpul de luptă în timpul primului război mondial.

Piatră ornamentală pentru Palatul Administrativ

O altă investiţie destul de costisitoare este modernizarea sediului CJ Bistriţa-Năsăud cu peste 200.000 de euro. Pardoseala a fost înlocuită cu granit şi travertin, la fel şi treptele scărilor, parchetul şi uşile au fost schimbate cu produse din lemn stratificat, s-au cumpărat corpuri de iluminat noi şi s-au montat senzori de mişcare pe holuri. Firma SC IndCon SRL Bistriţa a câştigat licitaţia pentru suma de 720.456 de lei, fără TVA, ceea ce înseamnă peste 200.000 de euro, cu TVA inclus. CJ a mai alocat bani şi pentru schimbarea mobilierului din unele birouri (preşedinte, vicepreşedinţi, şefi servicii). Lucrările de modernizare a Palatului Administrativ au început în 2008 şi nu sunt gata încă.

Despre ele, Liviu Rusu spune că « lucrurile când le faci, poţi să le faci foarte bine sau modest”.

„Eu sunt de părere că trebuie să le faci foarte bine, de o anumită ţinută. Când am construit Primăria Sângeorz-Băi (ca fost edila al oraşului -n.r), la vremea aceea, arăta foarte bine. Astăzi nu e întreţinută cum se cuvine. Dar, ceva rămâne după noi. Eu nu aştept nici recunoştinţă, nici recunoaştere. După ce nu mai eşti, oamenii mai spun că ai făcut lucruri bune. Mă gândesc şi acum că e un Palat Administrativ. Dacă un om vine şi vede că e curat, pe pereţi vor fi nişte tablouri, omul se încântă cu ceva frumos”, a spus Liviu Rusu pentru România Liberă.

Cele mai citite
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă