14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTimisoara are peste 80 de cetateni de onoare

Timisoara are peste 80 de cetateni de onoare

Medici, academicieni, sportivi, istorici, politicieni, oameni de cultura si personalitati revolutionare stau impreuna pe acelasi lista de cetateni de onoare ai municipiului Timisoara. In 16 ani, de cand acest titlu a fost instituit de catre municipalitate, 81 de nume au fost inscrise pe lista personalitatilor pe care orasul de pe Bega le primeste cu bratele larg deschise de fiecare data.
Printre cei care se bucura de aceasta distinctie se numara oameni mai mult sau mai putini celebri. Prima personalitate distinsa, in 1993, a fost Doina Cornea, in acelasi an primind acest titlu membrii “grupului Ilascu”. Dupa doi ani, acelasi titlu i-a fost acordat, post mortem, lui Corneliu Coposu, dar si lui Stefan Popa Popa's.
Scriptele Consiliului Local ii mai inregistreaza, printre altii, pe Ioan Holender, directorul Operei din Viena, pe jurnalistul Iosif Costinas, fosti ambasadori ai Statelor Unite, primari ai localitatilor cu care Timisoara este infratita, deputati ai Parlamentului European, actori, scriitori sau luptatori in rezistenta anti-comunista etc.

“Tarzan”, cetatean de onoare al orasului

Din 2004, cetatean de onoare al municipiului este si primul interpret al personajului Tarzan, actorul Johnny Weissmuller, nascut in orasul de pe Bega. Cea mai importanta obligatie pentru cel care primeste o astfel de distinctie este sa fie un VIP pe plan national sau international, care si-a pus amprenta si asupra dezvoltarii orasului si a imaginii acestuia.
Si martirii Revolutiei din decembrie 1989 au primit post mortem aceste titluri in 1999. Sportivii importanti ai Timisoarei au fost omagiati aproape an de an: Dan Potra, Simona Amanar, Camelia Macoviciuc, Iolanda Balas sau Cosmin Contra.

Copaci, placute si transport gratuit

In afara de placheta care ii este inmanata atunci cand i se acorda distinctia, titularul nu mai primeste mare lucru, ci doar dreptul nelimitat de a lua cuvantul la sedintele locale si la manifestarile organizate de municipalitate. Calatoria gratuita pe mijloacele in transport in comun este singurul bonus de care beneficiaza un cetatean de onoare. Ei au, in schimb, obligatia de a planta un copac, pe care va fi aplicata o placuta cu numele acestuia.
“Anul trecut, Consiliul Local a decis sa fie infiintata o alee pe care sa fie plantati copacii, numai ca deocamdata nu a fost gasita o locatie, asa ca nu exista acum nici un pom plantat de cetatenii de onoare”, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei, Flavius Boncea.
Distinctiile pot fi si retrase, in caz ca titularul ajunge sa aiba probleme penale. “Pana acum in Timisoara nu au fost astfel de cazuri. Exista doar un singur cetatean de onoare care nu a venit sa isi ridice titlul: Florin Calinescu”, a adaugat, la randul sau, secretarul general al Primariei, Ioan Cojocari. Banateanul trebuia sa primeasca acest titlu acum 6 ani.
Ulterior, intre primarul orasului, Gheorghe Ciuhandu, si Calinescu au avut loc discutii aprinse, din cauza unei familii de rromi care isi construise ilegal o casa. Actorul a intervenit in favoarea rromilor, atunci cand Primaria a dat ordinul de demolare al imobilului, fapt care l-a facut pe artist sa spuna ca va mai calca in Timisoara numai atunci cand va avea alt primar.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă