Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Timişoara - Mica Vienă şi prima Bibliotecă din Imperiu

Aceasta şi-a deschis porţile la 15 mai 1815, zi care va rămâne unică în istoria culturii pentru bănăţeni. Dorinţa de a împărtăşi şi celorlalţi posibilitatea accesului la educaţie şi cultivare îi aparţine ...

Share

Leonard Horvath 0 comentarii

12.02.2013 - 22:37
Aceasta şi-a deschis porţile la 15 mai 1815, zi care va rămâne unică în istoria culturii pentru bănăţeni. Dorinţa de a împărtăşi şi celorlalţi posibilitatea accesului la educaţie şi cultivare îi aparţine cehului Josef Klapka, tipograf şi editor, care a devenit ulterior şi primar al Timişoarei. Biblioteca a avut sediul în clădirea unde astăzi funcţionează Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş. La momentul deschiderii bibliotecii, iubitorii de carte puteau alege dintr-un catalog de peste 3.000 de titluri. Biblioteca lui Klapka dispunea de o sală de lectură unde puteau fi citite cărţile dorite. Cititorii puteau închiria cărţi şi acasă contra sumei de doi florini pe lună sau 25 de florini pe an, ceea ce însemna o garanţie destul de mare. Din 1815, putem spune că biblioteca de pe Bega este un punct important în istoria patrimonială a bibliotecilor din lume.

Citește totul despre:

Comentarii