8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSute de mii de ore de concediu medical la "Mechel" Campia Turzii

Sute de mii de ore de concediu medical la “Mechel” Campia Turzii

Combinatul “Mechel” Campia Turzii (fosta “Industria Sarmei” SA) a inregistrat, in prima jumatate a anului 2005, lipsa permanenta din societate a 357 de salariati, ca urmare a absentelor pe motiv de boala. In total, potrivit reprezentantilor combinatului, concediile medicale au insumat 365.456 ore de munca.
De altfel, unitatea a avut in perioada respectiva o evolutie economica soldata cu pierderi de 190 miliarde lei. Societatea, considerata a fi una dintre cele mai mari din judetul Cluj, a fost cumparata, in 2003, de concernul rus “Mechel”. Venirea investitorilor straini nu a adus, cel putin deocamdata, aportul financiar necesar in conditiile in care activitatea desfasurata in prima parte a anului sunt destul de negative.
Potrivit reprezentantilor combinatului de metale feroase, rezultatele financiare negative obtinute in aceasta perioada se datoreaza atat depasirii costurilor de productie, in special in primul trimestru al anului, dar si productiei fizice si veniturilor realizate cu mult sub asteptari. In plus, datoriile totale ale societatii, la 30 iunie 2005, sunt cifrate la 838 miliarde lei, cu 253 miliarde lei mai mici fata de inceputul anului.
“Trebuie apreciat, insa, faptul ca in conditiile escaladarii continue a preturilor de achizitie la materii prime si utilitati pe parcursul anului 2004, aspect ce a continuat si pe parcursul anului 2005 ca si a concurentei de pe piata interna si externa, manifestata prin scaderea cererii si ca urmare a fluctuatiei preturilor de vanzare s-a reusit asigurarea stabilitatii financiare a societatii si functionarea ei continua”, se precizeaza intr-un document intern al societatii, facut public recent.
Firma avea, la sfarsitul perioadei analizate, aproape 5.200 de angajati. Pierderile insemnate acumulate in 2005 au fost compensate, la inceputul lunii iunie, cu luarea unei hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor referitoare la majorarea capitalului social al societatii cu 612 miliarde lei.
Aproximativ jumatate din suma respectiva a fost varsata in contul societatii de actionarul majoritar “Mechel Trading AG” Elvetia pentru realizarea angajamentelor investitionale, aferente primului an de la privatizare, asumate prin contractul de vanzare-cumparare incheiat cu AVAS Bucuresti. O suma de 217 miliarde lei reprezinta aportul aceluiasi actionar majoritar si reprezinta angajamentele investitionale asumate pentru anul doi de la privatizare.
“Mechel Trading” detine 81 la suta din capitalul social al combinatului din Campia Turzii. Modernizarea unitatii inseamna o investitie de 20 de milioane de euro. Holdingul rusesc a platit Statului Roman pentru societate suma de 27 de milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă