13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare la diabetici

Studiu pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare la diabetici

Diabetul si afectiunile asociate au atins proportii epidemice la nivel mondial. Medicii avertizeaza ca la persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2 anomaliile lipidice, chiar daca sunt neinsemnate, trebuie corectate pentru a reduce riscul bolilor coronariene. Studiul FIELD, desfasurat incepand cu anul 1998 la nivelul a aproximativ 10.000 de pacienti, si-a propus sa investigheze beneficiile clinice ale terapiei cu medicamentul fenofibrat in preventia primara si secundara a bolilor cardiovasculare cu diabet de tip doi.
In ciuda cresterii gradului de utilizare a statinelor (substante folosite in tratarea pacientilor cu dislipidemii), doua treimi din persoanele care intra in categorii de risc inalt sufera de un eveniment cardiovascular, iar pacientii cu diabet de tip 2 si sindrom metabolic sufera de numeroase evenimente coronariene. Fenofibatul este extrem de eficient in cresterea nivelurilor de HDL-C, asa-numitului colesterol “bun”, si in scaderea trigliceridelor plasmice, care sunt principalele anomalii lipidice intalnite la pacientii cu diabet de tip 2 si sindrom metabolic. Rezultatele acestui studiu vor fi publicate in toamna acestui an. Se vor oferi informatii valoroase si date clare privind efectul fenofibratului asupra mortalitatii si morbiditatii coronariene la pacientii cu varste intre 50 si 75 de ani diabetici.
Studiul FIELD s-a desfasurat in 63 de centre din Australia, Finlanda si Noua Zeelanda. Acesta este conceput pentru a cumula cel putin 500 de evenimente cardiovasculare pe o perioada de cinci ani si de a identifica in proportie de 80% o reducere de 22% a acestor evenimente, care sa fie semnificativa din punct de vedere statistic, prin utilizarea metodelor de tratament. Lipidele sau grasimile sunt esentiale pentru viata, insa pot deveni periculoase atunci cand sunt prezente in cantitati mari.
Lipoproteinele cele mai mici, denumite lipotroteine cu densitate ridicata (HDL), nu cauzeaza arterioscleroza deoarece patrund si ies din peretele arterial foarte usor. HDL sunt acceptori ai colesterolului care aduc colesterolul de la nivelul leziunilor arteriosclerotice in ficat. La capatul opus se afla lipoproteinele cu densitate joasa, cele cu densitate intermediara si cele cu densitate foarte joasa, care sunt suficient de mici pentru a patrunde in peretele arterial, unde, daca sunt modificate chimic prin oxidare, sunt retinute cu usurinta.
Dimensiunea lipotroteinelor este foarte importanta deoarece de aceasta depinde daca se produce arterioscleroza (care cauzeaza boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul de miocard) sau nu. Nivelurile ridicate de colesterol total, cu densitate joasa – colesterol “rau”, trigliceridele, precum si cele de colesterol cu densitate ridicata – colesterol “bun”, sunt asociate cu un risc cardiovascular ridicat.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă