Steagul Marii Uniri, purtat prin Alba Iulia

- Drapelul national are o vechime de 90 de ani.- El a fost purtat de un soldat imbracat in uniforma de epoca.Steagul vechi de 90 de ani, purtat la 1 Decembrie 1918, a fost "scos", ieri, din Sala Unirii din ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

02.12.2008 - 00:00

- Drapelul national are o vechime de 90 de ani.

- El a fost purtat de un soldat imbracat in uniforma de epoca.

Steagul vechi de 90 de ani, purtat la 1 Decembrie 1918, a fost "scos", ieri, din Sala Unirii din Alba Iulia si purtat de un soldat imbracat in uniforma asemanatoare cu cea la Marea Unire. Acesta a fost unul dintre momentele importante, dar prea putin scoase in evidenta, in cadrul manifestarilor de Ziua Nationala desfasurate la Alba Iulia. Soldatul, aflat in fruntea a mai multor colegi imbracati asemanator, a dat onorul oficialitatilor care au participat la momentul primirii soliilor din provinciile istorice, in Sala Unirii. Un alt moment impotant din punct de vedere istoric a fost dezvelirea busturilor Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria, amplasate la intrarea in curtea Catedralei Incoronarii, construita in perioada 1921 - 1922 la dorinta celor doi suverani ai Romaniei Mari.

 

Cele doua busturi de marmura flancheaza portalul intrarii principale. La acest moment a participat alaturi de primarul Mircea Hava si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel. Ulterior, Patriarhul Daniel impreuna cu peste 20 de mitropoliti, arhiepiscopi si episcopi au oficiat Te Deum-ul de Ziua Nationala. Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai stralucita a istoriei romanesti, a subliniat Patriarhul Daniel in alocutiunea rostita cu acest prilej. "Maretia ei consta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu a fost opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid. Ea este fapta istorica a intregii natiuni romane", a spus patriarhul BOR. Celelalte evenimente "gustate" de miile de participanti au fost parada militara, parada portului popular, masa populara cu zeci de mii de sarmale si sute de litri de vin, spectacolele in aer liber si focurile de artificii.

 

A fost o sarbatoare cum nu a mai existat de mult la Alba Iulia. Fara discursuri politice si fara campanie electorala, fara mari restrictii ca atunci cand este prezent un premier sau un presedinte.
Manifestarile organizate la Alba Iulia au inceput, de dimineata, cu un moment solemn desfasurat in centrul municipiului, la statuile lui I. I. C. Bratianu si Iuliu Maniu, unde oficialitatile au depus jerbe si coroane. La manifestari au participat autoritati locale, parlamentari si oameni politici, dar si reprezentanti ai romanilor din diaspora. Camera Deputatilor nu a avut niciun reprezentant la manifestarile de la Alba Iulia, astfel incat coroana de flori din partea Camerei a fost depusa de elevi ai Liceului Militar.

Citește totul despre:

Comentarii