13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialStaţie de epurare modernă pentru medgidieni

Staţie de epurare modernă pentru medgidieni

SC RAJA SA a inaugurat vineri o stație de epurare modernă în Medgidia. Directorul adjunct al SC RAJA SA, Aurel Presură, a spus că „această staţie de epurare este dimensionată pentru 180 l/s, ceea ce înseamnă că poate să deservească  66.500 de populaţie echivalentă.

Este o staţie de epurare foarte modernă. Are toate treptele de prelucrare. Are treaptă mecanică, treaptă biologică şi treaptă terţiară. Ca noutate, apa care se deversează în canal trece printr-o staţie terţiară deosebită pentru că există şi o zonă unde se face dezinfecţia cu ultraviolete”.

Staţia de epurare asigură separarea şi îndepărtarea elementelor impurificatoare conţinute în apele uzate, aducându-le în limitele admise pentru a fi descărcate în Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Un pas important pentru un ­mediu curat

„În cadrul Programul Operaţional Sectorial de Mediu, în oraşul Medgidia, RAJA s-a implicat puternic. A realizat investiţii în sectorul de apă şi canalizare şi practic a reconstruit de la zero o staţie de epurare modernă, cu toate treptele de epurare, o staţie care contribuie hotărâtor la realizarea unui mediu curat, un mediu sănătos pentru copiii noştri şi mai ales la conformarea municipiului Medgidia pe cerinţele trata­tului de aderare privind accesul la apă, la canalizare şi la epurare pentru un mediu curat”, a precizat directorul general al companiei de apă RAJA, Felix Stroe. „RAJA şi-a făcut absorbţia de fonduri europene de 100%. Sunt lucruri care se văd, lucruri care există, funcţionează. Noi venim cu fapte concrete”, a completat Stroe.

Valoarea investiţiilor realizate la Medgidia în cadrul POS Mediu 2007-2013 se ridică la peste 35 milioane de lei.

Cel de-al doilea proiect „Retehnologizarea şi introducerea  treptei de epurare avansată la staţia de epurare” a costat 32.259.738,32 lei, din care RAJA  a cofinanţat suma de 9.512.820 lei.

„Am cofinanţat aceste două obiective din Medgidia cu o ­sumă totală de 10.597.000 lei, bani finanţaţi în Medgidia în reţelele publice de apă, canalizare şi epurare ale oraşului. ­Este un moment de bucurie, un moment în care calitatea vieţii în oraşul Medgidia a crescut substanţial”, a subliniat directorul RAJA.

Condiţii de mediu civilizate

Reprezentanţii autorităţilor locale au menţionat că inau­gurarea staţiei de epurare ­reprezintă un moment istoric, fiind primul obiectiv de acest fel în Medgidia, de asemenea un ­moment important „de a ne lua adio de la poluarea canalului Dunăre-Marea Neagră, sursă de apă pentru unele ­localităţi. Este momentul pentru toţi cetăţenii din urbea noastră care locuiesc în vecinătatea acestei staţii să se poată bucura de un mediu curat”, a declarat edilul din Medgidia, Marian Iordache.

Acesta a mai spus că în zona unde s-a construit staţia de epurare existau „doi poluatori foarte mari. Este vorba de un depozit neconform de deşeuri şi o staţie de epurare care a fost construită în anul 1974 şi neretehnologizată niciodată”.   

Unități de cogenerare

În cadrul contractului s-au executat lucrări de demolare, conservare şi reabilitare a obiectelor existente, precum şi construcţia unor obiecte noi, fiind obligatorie menţinerea în funcţiune a staţiei de epurare pe toată perioada reabilitării.

Proiectul a cuprins de asemenea două unităţi de cogenerare care utilizează biogazul produs din procesul de fermentare anaerobă, biogaz pe care îl converteşte în energie electrică, ajutând, astfel, la reducerea consumului de energie electrică din reţeaua publică, spun specialiştii.

Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă