10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStatia de la Crivina va incepe sa functioneze la sfarsitul acestui an

Statia de la Crivina va incepe sa functioneze la sfarsitul acestui an

Lucrarile la statia de tratare a apei de la Crivina au fost finalizate in proportie de 90%, iar obiectivul va fi pus in functiune la sfarsitul acestui an, dupa cum au estimat cei de la Apa Nova. Investitia se ridica la 55 de milioane de euro, iar o parte din bani au fost folositi pentru introducerea unor tehnologii avansate de tratare a apei, cum ar fi ozonarea sau decantoarele Multiflo care constituie o premiera in Romania.
Lucrarile la statia de tratare a apei Crivina au inceput in 1990, iar in 2000, o data cu semnarea contractului de concesiune a sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare ale Capitalei, finalizarea statiei a devenit o obligatie contractuala a societatii Apa Nova. In scopul finantarii acestui proiect, Apa Nova a obtinut, in 2002, un credit, iar lucrarile de finalizare au demarat in 2004.
Procesul de tratare a apei din noua uzina include tehnologii moderne, cum ar fi statia de ozon. De asemenea, pentru inlocuirea decantoarelor cu strat de namol existente, s-a ales una dintre cele mai eficiente tehnologii pe care le detine grupul Veolia Water: decantoarele Multiflo, care sunt rezultatul unei activitati extinse de optimizare efectuate de cercetatori. Conceptia sistemului de control se bazeaza pe automatizare completa, folosind principii certificate de practica internationala. In plus, au fost prevazute echipamente de rezerva, iar fiecare treapta de tratare este compusa din cel putin doua linii permitand o mai mare flexibilitate la intretinere, deoarece nu va fi necesara oprirea procesului de productie. Conceptia originala pentru pre-ozonare si inter-ozonare permite, de asemenea, izolarea uneia din parti pentru efectuarea lucrarilor de intretinere. Aceasta independenta absolut necesara pentru intretinere este prevazuta si pentru decantare si filtre.
Pe platforma viitoarei uzine au inceput lucrarile de realizare a retelelor tehnice si a terasamentelor. De asemenea, au avansat lucrarile de finalizare ale apeductului intre uzina Crivina si nodul hidraulic de la Dragomiresti: cea mai mare parte a tronsoanelor lipsa au fost construite si sunt in desfasurare lucrarile de reabilitare ale tronsoanelor casetei existente.
Punerea in functiune a statiei de tratare a apei Crivina este prevazuta pentru sfarsitul anului 2005. Derularea proiectului a cunoscut mai multe intarzieri legate de probleme administrative.
Intrarea in functiune a noii statii de tratare va permite diminuarea productiei celorlalte doua uzine de apa – Rosu si Arcuda – in vederea demararii lucrarilor indispensabile de intretinere ale acestora. In prezent, cele doua uzine lucreaza la supracapacitate. Diminuarea debitelor de productie ale acestor uzine va permite ameliorarea calitatii apei produse si fiabilizarea tratarii apei, evitand investitiile majore ce ar fi altfel necesare. Statia de la Crivina va suplimenta debitul de apa potabila produs cu trei metri cubi/secunda. In plus, statia de la Crivina va aduce imbunatatiri suplimentare ale calitatii apei potabile furnizate.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă