22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialSprijin pentru proiectul Roşia Montană

Sprijin pentru proiectul Roşia Montană

Proiectul minier din Munţii Apuseni, de la Roşia Montană, judeţul Alba, va fi sprijinit de un grup de lucru, format din 48 de organizaţii patronale, sindicale, ale societăţii civile şi personalităţi, precum rectorii universităţilor de stat din Alba Iulia şi din Petroşani ori consultantul financiar Bogdan Balthazar.

Proiectul minier, care va fi derulat de către compania Roşia Montană Gold Corporation, presupune o investiţie de 4,3 miliarde de euro, care va fi realizată în economia românească, precum şi eradicarea şomajului din zona Apusenilor.

Premieră în România

Grupul de sprijin pentru proiectul de la Roşia Montană a fost lansat în Bucureşti, iar la eveniment au participat şi primarii din Roşia Montană şi din Abrud, precum şi lideri sindicali ori ai unor confederaţii patronale. Este pentru prima dată când susţinătorii acestui proiect îşi unesc forţele, iar iniţiativa reprezintă, de asemenea, o premieră pentru România. Proiectul minier este contestat de alte organizaţii ale societăţii civile.

În ultimii ani, în contextul crizei economice, vocile celor care susţin proiectul au devenit tot mai puternice, pentru că un asemenea proiect ar putea accelera ieşirea României din criză. Şi asta în condiţiile în care zona Apusenilor se confruntă cu sărăcie şi şomaj ridicat. Mai mult, organizaţiile ecologiste au fost suprinzător de tăcute atunci când au fost lansate o serie de proiecte asemănătoare, precum cel al companiei Romaltyn din Baia Mare, care nu oferă garanţiile sociale şi de mediu pe care le implică proiectul din Roşia Montană.

„Realitatea este că proiectul de la Roşia Montană reprezintă cel mai mare proiect industrial al ultimilor ani în România şi trebuie studiat cu mare atenţie înainte de a se emite orice opinie. Noi am făcut acest lucru şi am concluzionat că implementarea proiectului este benefică pentru câteva mii de IMM-uri din toată ţara, datorită efectului său de multiplicare.”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii din România.

Cele mai citite

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Trafic de droguri la Craiova. Două persoane au fost reținute

La data de 15 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au luat o...

Boris Becker, despre Simona Halep: „Cred că tenisul mondial are nevoie de ea”

Fostul mare jucător german Boris Becker, prezent, marţi, la Bucureşti, la premiera filmului documentar Nasty, a declarat că tenisul mondial are nevoie de Simona Halep. „Mă...
Ultima oră
Pe aceeași temă